НАСА увери: Няма опасност от сблъсък с астероида Апофис в близките 100 години

Наблюдения с телескопи изключват вероятността астероидът да удари Земята през 2068 г.

27.03.2021 | 22:20 Редактор: Десислава Атанасова
НАСА увери: Няма опасност от сблъсък с астероида Апофис в близките 100 години

НАСА успокои, че в следващите сто години няма опасност от сблъсък на Земята с астероида Апофис.

От американската космическа агенция съобщиха, че наблюдения с телескопи изключват вероятността астероидът да удари Земята през 2068 г.
Това е същото космическо тяло с диаметър 340 метра, за което се очакваше, че ще се доближи опасно до планетата ни през 2029 г. и отново през 2036 г. 

От НАСА изключиха преди време вероятността от сблъсък при тези сближавания. Остана обаче заплахата от удар през 2068 г., пише Монитор, като цитира  Асошиейтед прес.

Астероидът Апофис е засечен през 2004 г. и е включен в списъка на НАСА с рискови обекти.

"Удар през 2068 г. вече не е сред потенциалните заплахи, изчисленията ни не сочат риск от сблъсък в близките поне 100 години", каза Дейвид Фарнокия от Центъра за изследване на близки до Земята обекти в НАСА.

Учените са успели точно да изчислят орбитата на Апофис около Слънцето благодарение на радарни наблюдения по-рано този месец, когато астероидът е преминал на 17 млн. километра.

Той ще се доближи на 32 000 км на 13 април 2029 г. и това ще позволи на астрономите да го огледат по-добре.

 "Когато започнах да работя с астероиди след колежа, Апофис беше пример за опасен астероид. Сега определено чувствам известно удовлетворение, че вече не е в рисковия списък", каза Фарнокия. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК