fallback

Яжте маруля, спанак, кале за здрави мускули

Зелените листни зеленчуци се грижат за мускулите, независимо от физическата активност

26.03.2021 | 09:30 Автор: Здравко Черкезов

Консумацията на една купа зелени листни зеленчуци на ден може да подобри мускулната функция, показа ново изследване на Университета "Едит Кован" (ECU).

В публикацията на Journal of Nutrition се изяснява, че консумиращите богат на нитрати от зеленчуци хранителен режим се радват на значително по-добра мускулна функция на долните крайници. 

Недобрата мускулна функция е свързана с по-голям риск от падания и фрактури. 

Изследователи са разгледани данните на 3759 австралийци, включили се в Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab study - проучване, провело се в продължение на 12 години. 

При анализа на данните установили, че консумиращите най-много зелени листни зеленчуци имат 11% по-голяма сила на долните крайници. Те развивали и 4% по-бърза скорост при ходене. 

Най-хубавото на богата на зелени листни зеленчуци диета е, че тя се грижи за мускулите независимо от физическата активност, коментира водещият автор д-р Марк Сим от Института за изследване на храненето към ECU, цитиран в Puls.bg. Разбира се, тя би имала оптимална полза, ако се комбинира с редовна спортна дейност, включително силови тренировки, допълват те. 

Мускулната функция е показател не само за физическа сила и издръжливост, но и за добро общо здраве. Тя е жизненоважна за него и поддържането здравината на костите, което е от жизненоважно значение при напредване на възрастта ни.

Зелените листни зеленчуци може да са не само най-любимите ни, особено през пролетта, но и могат да бъдат най-важните за здравето ни. Най-богати на нитрати зелени зеленчуци са маруля, спанак, кале и дори червено цвекло, които имат най-висока полза за здравето. 

Повече от препоръчително е да консумираме ежедневно зеленчуци, те да бъдат разнообразни, като една от порциите следва да бъде от зелени листни. Тяхната консумация се отразява благоприятна на мускулно-скелетната и сърдечносъдовата система. 

Хапването на сурови зеленчуци е далеч по-добрият вариант, отколкото да приемаме добавки. В тях се намират цяла гама от витамини и минерали. Друг много полезен клас зеленчуци, ценни със състава си за кръвоносните съдове, са кръстоцветните. 

Проучването се прави в колаборация с Института за физическа активност и хранене на университета Деакин и Института за сърце и диабет Бейкър.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback