Закуска преди 8:30 ч. за по-нормални стойности на кръвната захар

Инсулиновата резистентност обикновено се развива при обездвижване, метаболитен синдром

23.03.2021 | 23:27 Редактор: Юлия Христова
Закуска преди 8:30 ч. за по-нормални стойности на кръвната захар

Предполага се, че интервалното гладуване може да е от полза при затлъстяване, диабет и високо кръвно. Изследователи от Северозападния университет, Чикаго, САЩ, се опитват да разберат как може да бъде повлиян рискът от диабет с режима на хранене и затова се фокусират върху изследване на интервалното гладуване. 

При интервално гладуване не се приема храна между 12-18 часа в денонощието. 

На този етап изследователи единствено потвърждават факта, че хората, които закусват рано до 8:30 ч. имат по-нормални стойности на кръвната захар на гладно и по-добра чувствителност на тъканите към инсулина. 

Това заключение е получено въз основа прегледа на данните на 10 575 здрави души, които предварително отговарят на множество въпроси, свързани с храненето. Участниците били разделени на 3 групи според интервалите на хранене – съответно, по-малък от 10 часа, средно 10-13 часа и над 13 часа. На следващ етап всяка от групите била разделена на две според часа на обичайната закуска – до 8:30 ч. и след този час. 

На следващ етап учените провели оценка на показателите на кръвна захар и резистентността на тъканите към инсулин. 

Инсулинът е хормон, благодарение на който клетките се отключват, за да усвоят кръвната захар. Инсулинова резистентност се появява, когато клетките загубят чувствителността си към хормона и тогава кръвната захар не може да бъде усвоена от тях. Тялото се принуждава да синтезира повече инсулин, за да въздейства на клетъчните рецептори и захарта не остане в кръвоносните съдове. Този цикъл обаче има своите граници.

Инсулиновата резистентност обикновено се развива при обездвижване, метаболитен синдром, затлъстяване и др.

Нивата на кръвна захар не са зависими от продължителността на интервалите на хранене е констатацията на изследователите. Съществено влияние на стойностите ѝ, както и на тези на инсулиновата резистентност, има, неизненадващо, времето на закуската. По-добри били показателите на хората, хапващи за първи път в денонощието сутринта до 8:30 ч.

На този етап изследователите само предполагат, че интегралното гладуване би имало смисъл, ако  режимът на хранене се изтегли във втората трета на деня, от 8.00 ч. до 16.00 ч. 

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК