Поне 8 млн. долара ви трябват, за да се класирате сред най-богатите в Монако

Швейцария и САЩ имат следващите най-високи входни прагове

24.02.2021 | 18:08 Редактор: Юлия Христова
Поне 8 млн. долара ви трябват, за да се класирате сред най-богатите в Монако

Влизането в редиците на клуба на най-богатия 1% oт населението никога не е лесно, но е особено трудно в Монако, разказва Bloomberg.

Трябва да притежавате състояние от поне 8 милиона долара, за да се класирате сред най-богатите в средиземноморското княжество, чиито обитатели обикновено не плащат данъци върху доходите, сочат данни от проучване на повече от 25 дестинации, изготвено от Knight Frank.

Швейцария и САЩ имат следващите най-високи входни прагове, изискващи нетно състояние от съответно 5,1 милиона и 4,4 милиона долара, според доклада на брокера за 2021 година. В Сингапур 2,9 милиона долара са минимумът за класиране в редиците на най-богите в града-държава.

"Можете ясно да видите влиянието на данъчната политика при най-богатите“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на глобалните научни изследвания на Knight Frank. 

Констатациите подчертават как пандемията е увеличила неравенството между богатите и бедните страни. Входният праг за най-богатия 1% населението на Монако е почти 400 пъти по-голям, отколкото в Кения - най-ниско класираната дестинация от 30 страни в проучването на Knight Frank. Световната банка изчислява, че 2 милиона души в африканската държава са изпаднали в бедност вследствие на кризата, причинена от Covid-19. Междувременно 500-те най-богати хора в света добавиха 1,8 трилиона долара към състоянието си миналата година, показват данни на Bloomberg Billionaires Index, а американските технологични предприемачи като Илон Мъск и Джеф Безос са сред най-печелившите.

САЩ са водещи по брой свръхбогати лица, въпреки че в последно време ръстът на богатите нараства с бързи темпове в Азиатско-Тихоокеанските региони като Китай и Хонконг, гласи още информацията на доклада. Най-богатите милиардери в региона притежават общо състояние от 2,7 трилиона долара, показват данни, събрани от Bloomberg, или повече от 300-процетен ръст спрямо края на 2016 г. Азиатско-Тихоокеанският регион се очаква да продължи да изпреварва глобалния растеж по отношение на лицата с най-голяма нетна стойност на богатството от 2020 г. до 2025 г. Броят на хората, притежаващи над 30 милиона долара достига 33% от населението, като водещи по този показател са Индия и Индонезия, посочват от Knight Frank.

Очаква се свръхбогатите в Сингапур също да нараснат, макар че градът-държава вече е домакин за много тях по причини, вариращи от високия жизнен стандарт до строги правила за личните данни, пише bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК