Колко често трябва да подменяме съдовете за готвене

Тенджерите и тиганите са опасни за околната среда отпадъци заради начина, по който се произвеждат

22.02.2021 | 13:05 Редактор: Юлия Христова
Колко често трябва да подменяме съдовете за готвене

В наши дни изглежда, че почти всяка покупка за домакинството може да крие риск за здравето и съдовете за готвене не правят изключение. Така например, тефлоновите тигани и алуминиевите тенджери е добре да се сменят на всеки няколко години заради химикалите и металите, които се отлагат в храната при използването им.

Има ли наистина риск за здравето?

Притесненията за безопасността на повечето съдове за готвене са основателни само при наличието на определени заболявания. Например при чувствителност към никел е добре да се избягват съдовете от неръждаема стомана и мед. За хората, които имат хемохроматоза, чугунът не е добър вариант заради желязото, което се натрупва в храната при готвене.

Влияние върху околната среда

Тенджерите и тиганите са сред опасните за околната среда отпадъци заради начина, по който се произвеждат, и поради факта, че са неразградими. Като купуваме качествени съдове за готвене, които са по-издръжливи, и използваме дървени бъркалки, които не увреждат покритието им, се грижим и за околната среда.

Алуминиеви съдове за готвене

Алуминиевите съдове са леки, евтини и се почистват лесно. При готвене с тях в храната се отлага алуминий, което през последните години предизвика опасения дали не води до по-висок риск от развитието на болестта на Алцхаймер. Проучванията обаче не са открили досега пряка връзка между алуминия и болестта на Алцхаймер.

Съдове за готвене от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е метална сплав, която съдържа желязо, хром и никел. Почистването на тези съдове е лесно, стига да се накиснат веднага след употреба и да се използва мазнина при готвенето. Няма основания да се смята, че готвенето с тях вреди на здравето, освен при хора с алергия към никела. Най-трайни са съдовете със сърцевина от мед или алуминий.

Керамични тигани и тенджери

Керамичните тенджери и тигани всъщност са изработени от метал и имат незалепващо покритие на керамична основа. Смятат се за безопасни, но тъй като са отскоро на пазара не са проучени така добре, както други материали за готвене. Установено е обаче, че при термична обработка при високи температури керамичните съдове са по-безопасни от тефлоновите тенджери и тигани. Качеството им зависи от материала, използван за запечатването на керамиката, тъй като в някои случаи той може да отделя нежелани вещества, като например тежки метали.

Съвети за безопасност при готвене

Нeзависимо от това с какви съдове готвите, следвайте тези съвети, за да сведете до минимум отлагането на всякакви метали и химикали в храната:

Не съхранявайте храна в тенджерите и тиганите, в които сте я приготвили, освен ако не сте използвали стъклени или каменни съдове за печене. Избягвайте да използвате метални и остри прибори за разбъркване, тъй като могат да надраскат бързо покритието на съдовете за готвене.

Цялата статия четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК