Мечокът Лиам от софийския зоопарк чака своята дама от Сингапур

Попълнението е част от европейска програма за размножаване на редки видове

16.02.2021 | 17:55 Редактор: Искра Ангелова

През пролетта в Софийския зоопарк ще пристигне втората бърнеста мечка. Попълнението е част от европейска програма за размножаване на редки видове.

Топлолюбивият бърнест мечок Лиам очаква с нетърпение бъдещата си половинка в своя цветен и луксозен мечкарник, докато похапва свежи плодове. Дамата ще пристигне от Сингапур през април, но при подходящи метеорологични условия.

"Само 10 зоопарка в Европа имат този вид мечки, един от които сме ние, а два са и от района на Русия, така че остават още 7 зоопарка в Европа, които имат такива мечки. Като се има предвид, че Лиам дойде от зоопарка в Лайпцик, който държи най-големия брой мечки в момента, а и много други са получени от тях, координаторът реши, че ние трябва да получим женската мечка от Сингапур", коментира главният куратор на зоопарк - София Радко Сертов.

С уникални рисунки световноизвестният художник Насимо обнови дома на Лиъм. Мъжкият мечок вече се радва на атрактивна художествена композиция във външното си пространство.

"Графитът в зоопарка се появи благодарение на управата на зоопарка. Обърнаха се към нас с молба да измислим нещо, да изрисуваме тези стени, голи и бетонни стени. Всеки, който е ходил в зоопарка, вижда тази сивота и някак не стои естетически издържано", сподели Насимо.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК