Как мерките срещу Ковид-19 промениха околната среда

Влиянието им има и позитивни, и негативни ефекти

08.02.2021 | 13:20 Редактор: Ралица Братанова
Как мерките срещу Ковид-19 промениха околната среда

Пандемията от коронавирус подчерта още по-силно връзката между унищожаването на дивата природа и появата на нови зоонозни заболявания като Ковид-19.

Социалното неравенство, лошото качество на въздуха, замърсяването и други фактори на околната среда засилват уязвимостта към инфекциозни заболявания.

Това са част от изводите от проучване на Европейската агенция за околната среда , което оценява влиянието върху околната среда на взетите заради пандемията мерки.
 

Ограниченията, наложени заради борбата с разпространението на болестта, са довели до някои положителни въздействия върху околната среда в Европа, пише Puls.bg. В много европейски страни са отчетени подобрения в качеството на въздуха, по-ниски емисии на парникови газове и по-слабо шумово замърсяване в резултат от тях.

По време на първото затваряне през пролетта на 2020 г. се наблюдава значителен спад в емисиите на азотен диоксид: замърсител на въздуха, който идва от автомобилния транспорт. Пандемията има и негативни последици за околната среда, сред които най-видимата е засиленото използване на пластмаса за еднократна употреба.

В доклада се подчертава, че усилията трябва да се насочат не само към овладяването на вируса, но и към промени в системите на производство и потребление. Само по този начин ще се избегнат нови зооносни болести, предавани от животните към хората, и по-тежки екологични предизвикателства.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК