Заради затворените пъбове изхвърлят близо 50 млн. литра бира на Острова

Загубата ще бъде за около 331 милиона паунда

05.02.2021 | 13:05 Редактор: Ивет Арабова
Заради затворените пъбове изхвърлят близо 50 млн. литра бира на Острова

Около 50 милиона литра бира ще бъде изхвърлена в резултат на затварянето на пъбовете по време на локдауните във Великобритания. Асоциацията на британската бира и пъбовете нарече "сърцераздирателна" загубата, която е еквивалент на 331 милиона паунда.

Ресторантьорството е един от най-тежко засегнатите сектори от пандемията и председателят на Асоциацията Ема Маккларкин призова правителството да окаже помощ на собствениците на пъбове.

По закон кеговете с бира, която не е продадена преди да изтече срока ѝ, трябва да бъдат върнати в пивоварните. Срокът на годност на пастьоризираните бири е средно 3-4 месеца. Изчислено е, че с това количество бира (50 милиона литра) могат да бъдат напълнени 20 басейна олимпийски размер, предава БНР.

Около 40 милиона литра бира са били изхвърлени още по време на първия локдаун. Новината е още по-печална за сектора, защото преди пандемията се наблюдаваше съживяване на пъбовете след години на упадък. Сега има данни, че много от действащите около 39 000 пъба са затворени или изпитват сериозни затруднения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК