Плюсове и минуси на оризовките - колко полезни са всъщност

Те са предпочитани заради отсъствието на глутен, но здравословни ли са?

04.02.2021 | 15:15 Редактор: Ралица Братанова
Плюсове и минуси на оризовките - колко полезни са всъщност

Оризовите крекери са много предпочитана бърза закуска. Те не съдържат глутен, бедни са на калории и много хора посягат към тях, когато им се яде някакво лакомство, сладко или солено. Оризовите крекери се предлагат във всякакви вариации.

Според healthline.com така наречените "оризовки“ са въздух и надут ориз. Една обикновена оризовка без добавени вкусове има само 35 калории, 7 грама въглехидрати и почти никакви мазнини. Те не са особено хранителни, което ги прави примамливи за хора, спазващи нискокалориен режим на хранене.

Доктор Кели Притчет, говорител на Американската академия по хранене и диететика казва пред healthdigest.com, че подсладените оризовки не са особено здравословни, въпреки че няма да навредят особено много на здравето, пише Az-jenata.bg.

Фактът, че не съдържат глутен, ги прави примамливи за много хора, но допълнителните овкусители и съставки в тях могат да изиграят лоша шега на фигурата и здравето ви. Тя съветва, ако все пак обичате да посягате към този тип лакомства, да избирате такива без добавени аромати и вкусове.

Същото важи и за солените варианти на оризовките. В тях има голямо количество сол и подправки, които могат да предизвикат задръжка на течности, повишаване на кръвното налягане, затруднена функция на бъбреците, подуване, отоци по крайниците и лицето.

И все пак оризовите крекери могат да бъдат и полезни, стига да са подправени с подходящите здравословни продукти, така че да си приготвите една питателна и пълноценна закуска.

Ако изберете крекери от пълнозърнест ориз без добавени вкусове и аромати, добавите към тях семена, намажете ги с малко тахан или изберете здравословна мазнина към тях, например авокадо. Така оризовките ще се превърнат в една истински здравословна закуска с нисък гликемичен индекс.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК