Какво ядем: Какви антибиотици има в храната ни?

Те могат да бъдат намерени в мляко, яйца, месо и много други продукти

02.02.2021 | 16:18 Редактор: Никола Симеонов
Какво ядем: Какви антибиотици има в храната ни?

От 1940 г. насам антибиотиците са спасили множество хора от фатални инфекции и значително са подобрили общественото здраве.
 

Немалка част от антибиотиците, обаче се използват и в селскостопанската индустрия при отглеждането на животни, за предотвратяване на заразни болести по животните и не само.

Поради широката употреба на антибиотици, напоследък се говори за тяхното наличие в хранителните продукти. Могат да бъдат намерени в мляко, яйца, месо, а също и зеленчуци, плодове и зърнени култури.
 
В животинските продукти те се откриват, тъй като някои производители спират антибиотичната употреба непосредствено преди обработката на продукта, т.е. времето за изчистване на организма е недостатъчно.
 

При растенията пък, антибиотиците се натрупват вследствие на поливането и обработването им с пречистени и химически обработени води.
 
Масовата употреба на антибиотици в клиничната практика заедно с наличието им в хранителните продукти значително увеличава риска от развитие на антибиотична резистентност у различни бактерии.
 
Когато биват продължително изложени на малки дози от даден антибиотик, бактериите развиват мутации в генома си, придаващи им толерантност към препарата. Тези, развили резистентността, оцеляват и се размножават, давайки начало на нов род, нетретируем с дадения антибиотик, а другите загиват.

Цялата статия четете в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК