Учени: Прегръдките са полезни за тялото и душата, дори ако са с дървета

Почти 17 милиона германци живеят сами

01.02.2021 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Прегръдките са полезни за тялото и душата, дори ако са с дървета

20 секунди прегръдка са достатъчни, за да укрепят връзката между хората и да намалят нивата на стрес, пише германският вестник Die Welt. Учени от различни страни са установили, че прегръщането насърчава отделянето на "хормона на щастието" окситоцин, който има положителен ефект върху психическото благосъстояние и физическото здраве. За самотни хора и такива с ограничен контакт поради пандемията от коронавируса изследователите предлагат да прегръщат кучета - или дори дървета.

Във времена на социално дистанциране и ограничаване на контактите нараства копнежът за интимност, телесен контакт и прегръдки, пише германският вестник. Изследователите са установили, че човек, който е прегърнат, в най-добрия случай изпитва доверие, съчувствие, сигурност и комфорт - което е добре за спокойствието и физическото здраве. Нещо повече, оказва се, че прегръщането може да помогне за предпазване от болести.

Когато сме прегърнати, тялото отделя специални съединения, известни като "хормони на щастието". Окситоцинът, например, има успокояващ ефект, помага за намаляване на нивата на стрес и укрепва връзките между хората, информира "Фокус".

Според проучване, проведено от Американското дружество по психосоматика, при двойки се наблюдава повишаване на нивата на окситоцин след 20 секунди прегръдка.

Въпреки това, в тази тъмна коронавирусна зима за много хора е особено трудно да получат своята доза прегръдки, а на някои места са напълно забранени. Дори Световният ден на прегръдката не допринесе за промяна в това отношение. За първи път празникът се чества в САЩ на 21 януари 1986 г. и оттогава се отбелязва ежегодно между Коледа и Деня на влюбените.

Междувременно почти 17 милиона германци живеят сами - но това не означава автоматично, че нямат постоянен партньор за здравословна прегръдка, продължава германският вестник. Но тези, които са наистина самотни, имат други пътища. В шведски университет е установено, че има положителен ефект и прегръдката с домашния любимец – или дори с дърво.

Снимка: Bloomberg.com / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК