Кои са най-стилните президенти в американската история?

Сред тях са Томас Джеферсън и Франклин Делано Рузвелт

29.01.2021 | 16:55 Редактор: Ралица Братанова
Кои са най-стилните президенти в американската история?

В списъка на четиридесет и петимата американски президенти, който съвсем скоро нарасна с още един, след като Джо Байдън официално пое поста, съдържа имената на едни от най-популярните държавници, които историята познава.

Макар и години след тяхното управление, част от тези мъже са оставили ярка следа в световната история - някои с постиженията на своето управление, други с безупречния си стил. Днес ще ви разкажем повече за вторите. Вижте кои са най-стилните президенти в американската история:

Томас Джеферсън

Биографията на третия американски президент е изключително богата. Освен държавен глава на Америка,  той взема редица важни политически и дипломатически длъжности. Освен това е известен със своя принос към науката и философията. Томас Джеферсън е автор на един от най-важните документи за американския народ “Декларацията за независимост”, с която Америка официално става независима от Британската империя.

Освен участник в едни от значимите събития в ранната американска история, той впечатлява и с безупречния стил и изисканата си външност. Редица негови съвременници разказват, че Джеферсън винаги е бил много спретнат в облеклото си. Често носел къси бридж панталони и ярки обувки с голяма катарама.

Франклин Делано Рузвелт

Франклин Рузвелт е една от най-ярките фигури в политическия живот на миналия век. Той е единственият президент избиран за 4 мандата, което го превръща в най-дълго управлявалия в историята на САЩ. Освен като умел държавен глава в едни от най-трудните и тежки години на Голямата депресия и Втората световна война, Рузвелт се нарежда и сред най-стилните президенти.

Сред дрехите, в които държавникът е можело да бъде видят са стилни сака от туид в съчетание с папийонка. Рузвелт дори е носил пелерина, увековечена в специална статуя, която днес се намира в неговия мемориал във Вашингтон. До него е поставена и статуя на  верния му домашен любимец - шотландския териер Фела.

Честър Артър

Артър не е сред най-известните американски президенти, няма да видите лика му върху доларова банкнота или  издълбан в скала. Въпреки това двадесет и първият президент на САЩ е притежавал изискан и забележителен за своето време стил. Той имал афинитет към ефирните панталони, елегантните палта и високи шапки, които съчетавал с изисквани копринени шалове. Не случайно карикатуристите във вестниците го наричали “елегантният Артър”, осмивайки склонността му да се преоблича по няколко пъти на ден.

Джон Кенеди

Когато говорим на стилни първи дами, Джаки Кенеди неизменно се нарежда на челно място. Стилът на нейния съпруг също не е за пренебрегване. Неговата усмивка, остър ум и амбиция му дават всичко необходимо, за да се превърне в най-младия избран американски президент. Това му позволява да наруши някои от дълбоко установените традиции в облеклото на американските държавни глави. Той е първият, който встъпва в длъжност без да носи цилиндър. Също така заменя класическото сако с три копчета за едноредово сако с 2 копчета. Неговият стил е минималистичен и семпъл, но въпреки това класически. Според модните експерти, той е дълбоко повлиян от Бръшляновата лига,  на която Кенеди е възпитаник.

Хари Труман

Съвсем заслужено, Хари Труман може да бъде обявен за най-стилния президент в историята на Америка. Това не е никак учудващо, тъй като преди да влезе в политиката, той е имал собствен магазин за дрехи в Канзас сити. Когато получава поста, той избира неговите предишни съдружници да шият костюмите му. Труман е имал огромна колекция от обувки. Според различни източници той е имал над 100 различни чифта.  Президентът е бил ценител на изисканите аксесоари и е бил горд собственик на няколко много скъпи и луксозни часовници, част от които днес могат да бъдат видяни в някои от известните американски музеи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК