Ползите от чая от глухарче и защо е важно да го приготвим правилно?

Той съдържа голямо количество витамин А

29.01.2021 | 10:42 Редактор: Искра Ангелова
Ползите от чая от глухарче и защо е важно да го приготвим правилно?

Мурсалски чай, мента, липа, мащерка... Това са най-често използваните билки, които пием през зимата, за да се сгреем, да подсилим имунитета, да намалим болките в гърлото или кашлицата. Но има и много други, които са пълни с полезни вещества, насърчаващи здравето ни по време на пандемия.

Глухарчето е растение, което се използва в много салати, а жълтият му цвят, появяващ се през април, се бере и суши за направата на различни козметични продукти и отвари. Дори и да не разполагате с такъв, може да си купите едно пакетче от билковата аптека и да си приготвите вкусен чай. С него ще насърчите детоксикацията на организма след празниците, по време на които всички ние прекалихме с вредните храни и напитки.

Пречистващият ефект е само едно от предимствата на чая от глухарче. А кои са останалите, разкриват диетолозите Бриджит Титгемайер и Кари Питс.

Чай от глухарче – няколко доказани ползи

1. Действа подобно на кафето

Има хора, които не могат да започнат деня и да се концентрират за работа, ако не изпият едно кафе. Някои направо са пристрастени към кофеина, но заради здравословни проблеми се налага да го спрат или намалят. Тук чаят от глухарче идва като негов отличен заместител.

Титгемайер обяснява, че хората търсят "изкуствено кафе", в което има ечемик и ръж, а те са пълни с глутен, който предизвиква възпаление в тялото и някои алергични реакции.

Чаят от цветове на глухарче има ободряващ ефект, нищо, че не съдържа кофеин. За да има по-добър вкус и да наподобява този на любимото кафе, понякога се смесва с корен от цикория, обяснява диетологът пред Byrdie.

2. Съдържа голямо количество витамин А

През зимата е важно да приемаме повече плодове и зеленчуци, за да си набавим витамини и минерали. Що се отнася до чая от глухарче, той е чудесен източник на витамин А, стига да се приготвя правилно (цветът не бива да се вари, а само да се запарва в току-що завряла вода).

Витамин А, съдържащ се в растението, подобрява зрението и има много важна роля за имунитета, който патогените първи атакуват през този сезон. Макар и чрез чая да получавате по-малка доза от веществото, то консумацията му няколко пъти седмично със сигурност ще ви е от полза.

3. Богат източник на антиоксиданти

Именно на тези вещества се дължи антиоксидантното действие на глухарчето. Цялото растение, не само цветът му, съдържа витамините А, С и К, както и разнообразие от фитонутриенти.

"Тези антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението и неутрализират свободните радикали в тялото", обяснява Титгемайер.

Д-р Питс добавя, че в чая от глухарче има доста бета-каротин – един от най-важните антиоксиданти, който предпазва клетките от увреждане и така предотвратява разболяването ни този сезон. В противен случай е налице не само възпаление, а преждевременно стареене, дори рак.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК