Зеленият чай намалява риска от кариеси

Той помага и за намаляването на възпаления в устната кухина

21.01.2021 | 11:56 Редактор: Искра Ангелова
Зеленият чай намалява риска от кариеси

Какъв чай обичате да пиете? Някои предпочитат билков, други плодов, но и зеленият чай има своите почитатели. Знаем, че редовната му консумация ни помага да сме енергични, подобрява метаболизма и храносмилането, грижи се за здравето на сърцето, доброто ни настроение. Но зеленият чай има и редица ползи за оралното здраве. Ето някои от тях.

За здрави венци

Венци, които се отдръпват, кървят, болят, загуба на зъб... Проблем, който не търпи отлагане, защото може да се касае за пародонтоза – хронично възпаление в отговор на бактерии в устната кухина, увреждащо венците и костната структура, които поддържат нашите зъби. От друга страна, според западни изследвания, полезният зелен чай, помага за намаляването на възпаления в устната кухина и предпазва от развитие на пародонтални заболявания, като и подобрява здравето на венците и зъбите.

Учените свързват пародонталните заболявания и с други състояния като сърдечни заболявания и диабет, ето защо е хубаво по-често да пием зелен чай.

Намалява риска от кариеси

Благодарение на това, че уникалният зелен чай има качествата да контролира развитието на вредни бактерии в устата и да понижава киселинността на слюнката и зъбната плака, той може да бъде нашата любима напитка за по-малко кариеси. Според някои изследвания, дори жабуренето на устата с отвара от зелен чай може да подобри оралното здраве.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК