НИМ показва уникални археологически находки от над 20 обекта (+СНИМКИ)

Всички открития са направени през 2020 г.

20.01.2021 | 14:44 Редактор: Тодор Петров

 

За поредна година се представят находките от изминалия археологически сезон през 2020 г. Въпреки пандемията археолозите са успели да реализират археологически разкопки в 22 обекта. 

Сред най-интересните находки е антична сребърна монета, която е една от най-малките откривани в България, друга интересна находка това е северноафриканска амфора, а нос Калиакра или "златния сектор", както го наричат археолозите е дал своите уникални находки и през изминалата година, но повече за изложбата вижте.

Събраните артефакти разкриват информация за това как са живели хората по българските земи от праисторията до средновековието. 

"В нашите витрини могат да се открият изключително интересни находки, както и вие споменахте това е и една от най-малките монети откривани по българските земи, от крепостта Равадиново, която е толкова малка, че дори камерата ви няма да може да я хване и фокусира", сподели кураторът на изложбата д-р Петранка Неделчева.

Друга впечатляваща находка от Златния сектор е ритуалът "сватба-погребение". Октрити са останките на знатна девойка на около 14 години, която е била сгодена, съдейки по златния пръстен с планински кристал на ръката ѝ. 

"Имаше останки от тъкани, които са се съхранили, които са изключително ценни, говорим за един вид тъкан, която се казва "лампас" и изследователя на текстила д-р Иван Чукоев разказва, че този тип тъкан през 13 век се е произвеждал от изключителните майстори на Венеция и Лука в Италия", разказа още Неделчева.

А два от обектите, проучвани през изминалата година са напълно нови за археолозите. 

Всички желаещи да видят изложбата могат да го направят в НИМ в залата за временни експозиции на третия етаж. Тя ще остане до края на април месец.

Вижте още в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК