Уникални атракции за 120 г. градски транспорт в София

Показват превозни средства от няколко поколения

14.01.2021 | 21:58 Редактор: Тодор Петров

С изложение на превозни средства от няколко поколения и панорамни обиколки за любители беше отбелязана 120-ата годишнина на софийския градски транспорт. 

Ретро трамвай и електробус последен модел направиха панорамна обиколка. Бившият шофьор на автобус Георги Стойков е управлявал и стар, и нов автобус. 

"Чувствам се много добре с кожуха от градския транспорт от 68 година. Бяхме изключително много добри шофьори и кондуктори, живеехме като едно семейство", разказва той. 

"Този електробус е една страхотна придобивка за големия град. Всеки голям град в Испания разполага с такова превозно средство. Безопасен е и е удобен за каране. Екосъобразен е, движи се изцяло на батерии, които издържат до 15 часа, а се зареждат за едва 4", обяснява техникът и шофьор на елекробус oт Испания - Унай Лиса Аратибел.

В най-голяма атракция се превърна автентичният ретро трамвай. Една от причините е, че трамвай има само в София и до днес.  

"Любопитното е, че София е била от първите столици в Европа, които имат градски транспорт. Първите трамваи в столицата пристигат през 1901 година от Белгия и предизвикват фурор", каза  Русина Тодорова от Столичния електротранспорт.

Отбелязването на годишнината ще продължи няколко дни. Всеки, който иска да се потопи в завладяващата ретро атмосфера, може да го направи тази неделя в 11 часа, когато ретро трамваят тръгва от пл. "Възраждане" на своята панорамна обиколка .

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова и Александър Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК