Проект за космически град на българка стигна полуфинал в конкурс на НАСА

Най–трудната задача била създаването на изкуствена среда, наподобяваща земната

11.01.2021 | 20:15 Редактор: Ивет Арабова

Младо момиче от Варна създаде проект за космически град на Марс. Разработката ѝ участва в престижен конкурс на НАСА и се класира на полуфинал. В надпреварата участваха над 5000 учени и инженери от цял свят. Българката ще представи страната ни на финала, който ще е през лятото.

Калина е дъщеря на пилот и от дете мечтае за Космоса. Варненката създаде човешка база на Марс, с която впечатли журито на престижния конкурс на Aмериканската космическа агенция. 

"Това е шанс да докажа, че с постоянство всичко може да се постигне", споделя тя.

Космическата база "МАРС 25" е плод на 6-годишен труд, разказва Калина. Заедно със своя екип проектират град с население от 100 души на "червената" планета. Идеята е хората да живеят в убежище, наподобяващо пещера, където да бъдат защитени от тежките условия на планетата. Първоначално, конструкцията е от скеле от сплави, познати в ракетостроенето и доказали устойчивостта си. После екипът решава до го "облече“ с надуваеми мембрани. 

"Това решение позволява гъвкавост. Те може да се сглобяват или да се отнемат. Освен това, транспортирането до самата планета става доста по–лесно", казва Калина.

Най–трудната задача била създаването на изкуствена среда, наподобяващата тази на планетата Земя. 

"Ние ще транспортираме ГМО материали, които ще се разположат, заобикаляйки купола, за да се създаде максимално усещането за земния комфорт", разкри Калина.

С разработката си Калина се дипломира през миналата година. Има и специализация по градоустройствена архитектура в Германия. Казва, че би отишла на Марс от любопитство, но само ако билетът ѝ е двупосочен. Тя подготвя и нов проект, свързан с астрономията, но този път тук, на Земята.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК