Йордановден е! Предстои ни по-различен празник

Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве

06.01.2021 | 07:15 Редактор: Искра Ангелова
Йордановден е! Предстои ни по-различен празник

Днес отбелязваме един от най-древните християнски празници – Богоявление, честван по традиция на 6 януари и по-известен като Йордановден. На този ден Йоан Кръстител кръщава Исус Христос в река Йордан. 

Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве. Тази година, заради пандемията от Ковид-19, предстои един по-различен Йордановден. Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен при стриктно спазване на всички ограничения, за да няма струпване на хора на едно място, както и въведените в страната противоепидемични мерки. 

По традиция всяка година на Йордановден се събират нечетен брой момчета, надпреварвайки се кой първи ще извади кръста от водата. Желаещите да се хвърлят във водите, за да извадят богоявленския кръст тази година обаче ще бъдат по-малко от обикновено. 

Решението на Столична община например е за до 25 души, които ще се съревновават за изваждането на кръста от езерото в квартал Дружба по обед. По-рано в 11 часа пък пред паметника на Незнайния войн ще се проведе традиционния празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Днес празнуват всички с имената Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Богдан, Божка, Божана и Божидар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Честит празник! Да сме здрави и ще бъдем силни! Сигнализирай за неуместен коментар