Идея за Йордановден: Канелени гевреци

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути

04.01.2021 | 23:58 Редактор: Искра Ангелова
Идея за Йордановден: Канелени гевреци

На 6 януари отбелязваме Йордановден (Богоявление). На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На трапезата се слагат постни ястия, орехи, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Продукти:

- 3 чаши брашно

- 1 ч.ч. вода

- 2 с.л. разтопено масло

- 1 ч.л. мая

- 1 с.л. мед

- 1 ч.л. канела

- 1 яйце, разбито

- 8 чаши вода

- 2 ч.л. сода за хляб

За глазурата:

- 2/3 чаши кафява захар

- 1 с.л. канела

- 4 с.л. разтопено масло

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното и водата и оставете за около 20 минути, за да се омекоти глутенът. Добавете останалите съставки без яйцето. Замесете еластично тесто. Покрийте и оставете да втаса за около 1-2 часа.

Разделете тестото на 8 части. Всяка част разточете, така че да се получи дълго като въже парче. От всяко парче оформете геврек. Поставете гевреците в тавичка, покрита с хартия за печене.

Кипнете вода в дълбока тенджера. След като кипне, прибавете няколко щипки сода към водата. В кипящата вода пуснете 2 гевречета. Оставят се да врят за около 1 минута, докато бухнат. Изваждат се с решетъчна лъжица, отцеждат се върху кухненска хартия и се намазват с яйцето.

След това гевреците се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Охладете за 5 минути, преди да сервирате, съветва www.az-jenata.bg.

За глазурата:

Смесете захарта и канелата. Разбъркайте разтопеното масло с тях и намажете гевреците с тази смес.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК