Конопеното семе заздравява костите и ни зарежда с протеини

Освен това, то е богато на омега-3 мастни киселини

02.01.2021 | 09:50 Редактор: Ивет Арабова
Конопеното семе заздравява костите и ни зарежда с протеини

Конопените семена заслужават специално внимание, защото са много полезни. Те се нареждат до първенци по хранителна стойност като чиа и ленено семе. Притежават кремообразна структура и ароматни качества, които ги правят един интересен откъм вкусове продукт. Ако ги включвате по-често към режима си на хранене, може да се възползвате от полезните им свойства.

Те са много богати на протеини

Конопените семена са малки, но много наситени с растителни протеини. Само 3 супени лъжици съдържат около 9 грама протеин, което е наистина завидно количество – почти двойно повече от едно яйце или от същото количество семена чиа. Протеините са важни за отслабването, поддържането и развиването на мускулатурата, за здрави кости и поддържане на добър имунен статус.

Съдържат омега-3 мастни киселини

Конопените семена съдържат големи количества омега-3 мастни киселини. Те заслужават да бъдат наредени до рибата и морските дарове, които са сред най-богатите източници на важните мазнини. Омега-3 имат свойството да понижават риска от сърдечносъдови заболявания, невродегенеративни заболявания и рак. Полезни са и в намаляването на холестерола, който е сред основните рискови фактори за образуване на плаки по съдовете, последвани от стеснения, инфаркти и инсулти.

За здрави кости

Конопените семена са наситени с големи количества магнезий – около 210 милиграма само за 3 супени лъжици. В същото количество семена се съдържат и невероятните 495 милиграма фосфор, което е около 70% от необходимия дневен прием, пише shape.com. Магнезият и фосфорът са много важни елементи, участващи в усвояването на калция, който както знаем е съществена градивна единица на костите. Комбинацията от тези минерали осигурява по-плътна и здрава структура на костната маса.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК