Шоколад на 120 години беше открит в архива на покоен поет

Блокчетата все още били увити в сребърно фолио и изолирани със слама

27.12.2020 | 22:50 Редактор: Радостина Димитрова
Шоколад на 120 години беше открит в архива на покоен поет

Служители на Националната библиотека на Австралия били изумени, когато открили кутия с шоколадови блокчета на 120 години сред архива на покойния поет и журналист Ей Би "Банджо" Патерсън, съобщи БТА като цитира ЮПИ.

Докато изучавали записки на австралийския поет, които неотдавна придобили, служителите се натъкнали на метална кутия, пълна с шоколад. Блокчетата все още били увити в сребърно фолио и изолирани със слама.

Такива кутии с шоколад били поръчани от името на британската кралица Виктория и изпращани като подарък от нейно име до британските войници в Южна Африка през 1900 г. по време на втората Бурска война.

Предполага се, че Патерсън е купил кутията с шоколад от някой войник, докато работел като военен кореспондент за в. "Сидни морнинг хералд" и в."Ейдж".

"Когато ги разопаковахме, се разнесе доста интересна миризма", каза Дженифър Тод от Националната библиотека на Австралия. "Това е стара кутия с шоколад, принадлежала на Банджо, а шоколадът все още беше опакован".

Патерсън работи почти година като военен кореспондент в Южна Африка от октомври 1899 г., след което се завръща в Австралия. Архивът му е остава в семейството след смъртта му през 1941 г., а през 2019 г. е дарен на библиотеката.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК