Древен Рим: Какво е имало в заведенията за обществено хранене?

Археолози откриха напълно запазен "снек бар" в Помпей

27.12.2020 | 16:00 Редактор: Радостина Димитрова
Древен Рим: Какво е имало в заведенията за обществено хранене?

Археолози откриха напълно запазен "снек бар" в Помпей, който разкрива и кои са били най-популярните храни и ястия за жителите на древния римски град, унищожен при изригването на вулкана Везувий през 79 година, съобщава БТА.

Досега при разкопки в Помпей са открити 80 подобни заведения за бързо хранене, но за пръв път учените попадат на напълно запазено заведение, известно като термопилиум, каза дългогодишният директор на Археологически парк Помпей Масимо Осана, цитиран от Асошиейтед прес.

Сегмент от павилиона е разкрит частично през 2019 г., след което археологическите разкопки разкриват постепенно целия термопилиум с голяма част с дълбоки вдлъбнатини, в които са се поставяли съдове с топли храни и наподобяващи съвременните "топли витрини".

Върху плота са открити фрески, които се анализират от специалисти по растенията и животните. Сред изображенията има фигура на подводна нимфа, яхнала кон, патици обърнати с главата надолу, петел с гребен, оцветен в яркия помпейски червен цвят, куче с каишка.

Според антрополога Валерия Аморети "първоначалните анализи потвърждават, че част от изображения показват храните и напитките, предлагани в заведението".

Тя посочи, че в един от контейнерите е открита патешка кост, както и части от риба, свинско и козе месо, охлюви. На дъното на контейнер за вино пък са намерени следи от смляна бакла, която в древността се използвала, за да овкуси виното и да изсветли цвета му.

"Вече знаем какво са яли в онзи ден", казва Осана, имайки предвид деня през 79 година, в който лавата от вулкана погребва града. Останките от храна, открити при разкопките, показват "популярните храни за простолюдието", обясни Осана пред италианския телевизионен канал РАИ и отбеляза, че термопилиумите не били посещавани от древноримския елит.

При разкопките археолозите попаднали и на друга изненадваща находка - на напълно запазен скелет на куче, което обаче не било голямо, както е изобразено на една от рисунките, а на дребно животно. Това според Аморети е рядка находка, защото обикновено останките от древни времена са на по-едри животни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Геро
преди 3 години
Откритието на века ха ха вече знаем че ме са яли само овес и това маи меда хцски а не патици на рекламата на пьба Сигнализирай за неуместен коментар