Коледарите от Първомайци с онлайн благословия за Бъдни вечер

Така ще бъдат спазени санитарните мерки

24.12.2020 | 20:12 Редактор: Искра Ангелова

Коледарите в най-голямото село в област Велико Търново тази година ще наричат на Бъдни вечер за здраве и берекет по домовете в онлайн ритуал. Така ще бъдат спазени санитарните мерки. 

Самодейците от читалището решили да използват тази форма, за да съхранят и да запазят вековната традиция. Каква е тя?

В условия на пандемия - в читалището в Първомайци не са се отказали да коледуват и тази година, само че онлайн. Самодейците с голям ентусиазъм се подготвили да пресъздадат обичая.

"През годините читалището всяка година имахме коледарски групи, които навръх Коледа обикаляха населеното място. В читалището имаме група за изворен фолклор, а сега видяхте една част от тази група и солиста на Детската музикална школа за народно пеене "Александър Денев". Но засега ще си направим един предварителен запис, който ще си пуснем. Ние имаме страница, имаме три групи във Facebook, където ще пуснем този поздрав към населението", сподели секретарят на НЧ "Иван Вазов 1893" с. Първомайци Теодора Миновска.

Тази година Александър се подготвил за онлайн коледен конкурс и разучил песни, и коледарски благословии. Така се родила идеята и за поздрав към жителите на Първомайци. 

"Видяхме случайно този онлайн конкурс във Facebook и решихме да направим едно коледно наричане, една коледна благословия, не само за конкурса, а по принцип", коментира вокалният педагог Вяра Петрова.

Сашко, заедно с неговите родители и ръководството на читалището, веднага се отзоват.

"Научих коледарски благословии, коледарски песни. На мен тези обичаи много ми харесват и обичам да бъда коледар. Преди няколко години даже навън обикалях по къщите , много е приятно и ти топли сърцето", категоричен е самодеецът Александър.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК