Милко Божков или вечното "Завръщане у дома"

Вървя уверено по своя селски път, защото знам точно къде стъпвам, казва един от най-европейските български художници в “Умно село”

27.12.2020 | 20:30 Редактор: Радостина Димитрова

Стара родова къща, пълна със спомени и снимки; плевня-галерия в тоскански цветове; кал като във филма “Сталкер”, отвеждаща към река с лебеди; ателие с наченати или довършени творби с изящен рисунък,  редом с мазе с наченати или не прекрасни бутилки червено вино... Това е раят, в който живее, твори и в който винаги се завръща художникът Милко Божков след ежегодния европейски тур, нахранил за малко ненаситния му апетит за изкуство.

В този споделен с камерата на "Умно село" рай, един от най-изящните български живописци рисува и с думи, и с чувство за хумор, тънкия си усет за живота. Естествено, на фона на неизменния джаз, който струи денонощно от старото радио, настроено на френската радиостанция FIP.

Камерата на оператора Веселин Христов на свой ред рисува по пейзажа околовръст, улавяйки в него природния код, с който са заредени платната на художника.

Филмът предлага на зрителя едно духовно приключение, едно потапяне в красота и човечност, така необходими на всички ни в тези особени, по-малко шумни в празника, но изпълнени с надежда за по-добро предновогодишни дни.

Гледайте целия епизод във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК