Смокините са един невероятно вкусен и сладък плод, който освен прекрасни вкусови качества притежава и редица свойства, важни за здравето. Тези малки плодове с капковидна форма са редовен присъстващ в средиземноморската диета. Раждат се и у нас, което е добър повод да ги включваме по-често в менюто си.
Смокините са прекрасни както пресни, така и сушени и могат да се консумират през цялата година. Естествената им сладост ги прави чудесно средство за подслаждане на десерти без захар. Могат да бъдат включвани и като здравословен заместител на захарта в здравословните ви рецепти за закуска.
Невероятно е колко ползи имат тези сладки плодове за здравето. Ето пет от тях:
Смокините са с високо съдържание на естествени захари, витамини, минерали, разтворими фибри, според Good Food. Те са отличен източник на калций, мед, магнезий, желязо, витамини А, К и В6. Заедно с това те са добър източник на антиоксиданти и флавоноиди, като тази здравословна комбинация от вещества може да допринесе за подобряване на цялостното здраве. Антиоксидантите намаляват възпаленията и риска от рак.
Добре е да се има предвид, че естествените захари в смокините са в по-ниска концентрация при пресните плодове, отколкото при сушените.
Помагат в контрола на кръвното налягане
Благодарение на въздействието на антиоксидантите смокините могат да бъдат полезни в намаляването на холестерола и кръвното налягане. Чрез свойството им да понижават мазнините в тялото те въздействат благоприятно на кръвното налягане и стойностите му. Това има дългосрочен положителен ефект върху сърдечносъдовата система.
Полезни са за диабетици
Въпреки високото съдържание на естествени захари смокините са полезни за диабетици. Те съдържат голямо количество фибри, които помагат в усвояването на въглехидратите. Смокините са с нисък гликемичен индекс според проучване от 1998 година, цитирано от healthdigest.com.
Редовната консумация на смокини, според това проучване, намалява нуждата от инсулин при диабетици и хора с повишен риск от диабет с до 12%. Все пак е важно да се отбележи, че е задължително да се консумират в по-малки количества, тъй като страдащите от диабет трябва да бъдат предпазливи в количеството приети захари, макар и плодови.
Вижте и останалите ползи на Az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски
Мъж е в болница след побой от 73-годишен в Казанлък
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
Финансовият директор на "Фантастико": Най-голямото предизвикателство ще е преходният период към еврото
ЕК глобява платформата X със 120 млн. евро заради нарушаване на правилата за прозрачност
Кристиано Роналдо инвестира в стартъпа Perplexity AI
Netflix купува Warner Bros. в мегасделка за 72 млрд. долара