5 фантастични ползи от консумацията на смокини

Един здравословен плод, богат на антиоксиданти, витамини, минерали и ценни вещества

20.12.2020 | 09:23 Редактор: Ралица Братанова
5 фантастични ползи от консумацията на смокини

Смокините са един невероятно вкусен и сладък плод, който освен прекрасни вкусови качества притежава и редица свойства, важни за здравето. Тези малки плодове с капковидна форма са редовен присъстващ в средиземноморската диета. Раждат се и у нас, което е добър повод да ги включваме по-често в менюто си.

Смокините са прекрасни както пресни, така и сушени и могат да се консумират през цялата година. Естествената им сладост ги прави чудесно средство за подслаждане на десерти без захар. Могат да бъдат включвани и като здравословен заместител на захарта в здравословните ви рецепти за закуска.

Невероятно е колко ползи имат тези сладки плодове за здравето. Ето пет от тях:

Смокините са с висока хранителна стойност

Смокините са с високо съдържание на естествени захари, витамини, минерали, разтворими фибри, според Good Food. Те са отличен източник на калций, мед, магнезий, желязо, витамини А, К и В6. Заедно с това те са добър източник на антиоксиданти и флавоноиди, като тази здравословна комбинация от вещества може да допринесе за подобряване на цялостното здраве. Антиоксидантите намаляват възпаленията и риска от рак.

Добре е да се има предвид, че естествените захари в смокините са в по-ниска концентрация при пресните плодове, отколкото при сушените.

Помагат в контрола на кръвното налягане

Благодарение на въздействието на антиоксидантите смокините могат да бъдат полезни в намаляването на холестерола и кръвното налягане. Чрез свойството им да понижават мазнините в тялото те въздействат благоприятно на кръвното налягане и стойностите му. Това има дългосрочен положителен ефект върху сърдечносъдовата система.

Полезни са за диабетици

Въпреки високото съдържание на естествени захари смокините са полезни за диабетици. Те съдържат голямо количество фибри, които помагат в усвояването на въглехидратите. Смокините са с нисък гликемичен индекс според проучване от 1998 година, цитирано от healthdigest.com.

Редовната консумация на смокини, според това проучване, намалява нуждата от инсулин при диабетици и хора с повишен риск от диабет с до 12%. Все пак е важно да се отбележи, че е задължително да се консумират в по-малки количества, тъй като страдащите от диабет трябва да бъдат предпазливи в количеството приети захари, макар и плодови.

Вижте и останалите ползи на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК