Сънищата - един от начините човек да разбере емоциите си

Повечето хора имат средно от 4 до 6 такива на нощ

13.12.2020 | 21:09 Редактор: Юлия Христова
Сънищата - един от начините човек да разбере емоциите си

Сънищата демонстрират, че човешкият мозък, изключен от околната среда, може сам да генерира цял свят на съзнателни преживявания. Науката все още не успява да обясни напълно целта на сънуването. Възможно е то да представлява един от начините човек да разбере емоциите си и да осмислим света. Вероятно затова дори и най-странните сънища съдържат части от реалността.

Сънят може да съдържа сложни детайли, които изглеждат реални и да наподобяват на преживяни случки. Те могат да бъдат изпълнени с цвят, богати на форми и движение и да включват типични компоненти от реалния живот като хора, лица, места, предмети и животни.

Сънищата също често съдържат звуци (включително реч и разговор) и по-рядко тактилни възприятия, миризми и вкусове, както и удоволствие или болка. Те могат да оставят силно впечатление у сънуващия или след събуждането да съществува само малък спомен за сън, който изчезва, преди да може да бъде възпроизведен чрез паметта.

Не може да бъде установено със сигурност дали даден човек никога не сънува. Понякога човек не може да си спомни дори малка частица от сън и затова смята, че не сънува. Възможно е липсата на сънища да възникне, ако човек не спи добре.

Повечето хора имат средно от 4 до 6 сънища на нощ, но забравят по-голямата част от тях. Сънят, който има най-голяма вероятност да бъде запомнен, е този, който се сънува непосредствено преди събуждането на човек.

Повече по темата четете на Puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК