Кои са трите най-полезни храни за добър сън?

Консумацията на алкохол е фактор, който също не е за пренебрегване

03.12.2020 | 06:00 Редактор: Радостина Димитрова
Кои са трите най-полезни храни за добър сън?

Сънят може да бъде нарушен от много фактори. Този крехък механизъм, от който тялото ни има жизненоважна нужда, може да бъде повлиян от стрес, лоши хранителни навици, прекалено много въглехидрати в диетата, липса на важни вещества, преумора в ежедневието и много други. Температурните условия в спалнята също оказват влияние върху съня и могат да го нарушат. Консумацията на алкохол е фактор, който също не е за пренебрегване.

Храненето обаче е един наистина голям фактор, който може както да влоши, така и да подобри съня. Начини на хранене, които включват прекомерни количества рафинирани въглехидрати, захари, пържени и мазни храни обикновено се оказват тайните виновници за лошия сън, честото събуждане, трудното заспиване.

За щастие това е обратим проблем, който може да се коригира с помощта на полезните за съня храни. Ето три от най-подходящите в този случай, които ще ви помогнат да спите по-добре с всеки изминал ден, ако ги включвате по-често в менюто си.

Бадеми

Богатите на мелатонин храни доказано оказват благотворно влияние върху съня и механизмите му. Бадемите са именно такава храна, богата на мелатонин, която подобрява качеството на съня и допринася за по-лесното заспиване. Можете да ги добавяте по всякакви начини към храната си – към салати, печива, печени ястия, меса, риба, зеленчуци.

Бадемите са богати и на магнезий, който също насърчава съня, намалява нивата на кортизол, който пречи на съня, тъй като повишава нивата на стрес в тялото.

Сьомга

Сьомгата е много богата на омега-3 мастни киселини и витамин D, които повишават нивата на серотонин – хормон на щастието, който играе съществена роля в механизмите на съня, подобрявайки настроението и премахвайки стреса.

Прясно и кисело мляко

Млякото е богато на триптофан. Това вещество се трансформира в серотонин при метаболитните процеси. Ето защо е толкова необходим и важен за съня. Триптофан се открива още в яйцата, сладките картофи, бадемите, бананите, чиата, конопените семена.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сънчо
преди 3 години
Плод от дрян и вишна начрави чай , супер..' Сигнализирай за неуместен коментар