Щедър французин завеща пари на 50 котки от мазето на Ермитажа

Още от времето на Екатерина II животните са пазители на художествените галерии

08.12.2020 | 23:15 Редактор: Ивет Арабова
Щедър французин завеща пари на 50 котки от мазето на Ермитажа

Щедър френски филантроп завеща пари на много необичайни наследници - котки, живеещи в мазето на Държавния Ермитаж в Русия, предава CNN. Този музей е дом на около 50 котки. В сградите на музея, включително Зимния дворец, се помещават три милиона произведения на изкуството, антики и скулптури. Според служителите му мястото е било дом на котки от времето на императрица Елисавета, управлявала от 1741 до 1761 година.

Според руската държавна агенция РИА Новости основателят на Ермитажа Екатерина II е дала на котките статут на пазители на художествени галерии. Котките били държани в Ермитажа, за да унищожават гризачите. Сега доброволци и музейни служители се грижат за тях и те живеят от дарения. Според информация от музея животните имат своя пералня и се наблюдават от местен ветеринарен лекар.

Директорът на музея Михаил Пьотровски заяви на пресконференция по-рано този месец, че неназованият френски филантроп е бил толкова очарован от животните, че им е оставил "малка сума“ пари в завещанието си, информира "Фокус".

"Нашият френски приятел извърши много добро дело: това е брилянтен PR както за котките, така и за благотворителността. Сумата не е много голяма, но е много важно, когато човек напише завещание, когато френски адвокати се свържат с нас и това не е толкова просто, но всичко това е много интересно, нали?“ - той каза.

Безименният благодетел не е единственият човек, попаднал под чара на котките. Според Пьотровски бившият президент на Руската академия на науките Владимир Фортов е бил "постоянен приятел“ на котките от Ермитажа. Фортов, който почина миналия месец, от време на време е ходил в музея, за да остави пари за животните.

Тази година над 800 души дариха картини и снимки на котки на музея за Деня на Ермитажната котка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК