Стартира най-необичайната седмица на Нобеловите лауреати в Стокхолм

Повечето от събитията ще бъдат онлайн

05.12.2020 | 21:02 Редактор: Ивет Арабова
Стартира най-необичайната седмица на Нобеловите лауреати в Стокхолм

Седмицата на Нобеловите награди, която ще почете лауреатите на научната премия, започва днес в шведската столица. Поради пандемията Нобелова седмица 2020 ще бъде най-необичайната в историята на наградите. Повечето от нейните събития, според Нобеловия фонд, ще се проведат онлайн.

“Тази година е особено важно да отдадем почит на науката, литературата и усилията за поддържане на мира по време на Нобеловата седмица. Преподредихме програмата си, за да можем безопасно да почетем лауреатите в техните страни. Също така ще предоставим на хората по целия свят много възможности да се насладят на лекции, церемонии по награждаване, концерти, изложби, вдъхновяващи разговори в ефир и телевизионни програми,” каза главният изпълнителен директор на Фонда Ларс Хайкенстен.

Общо 11 души и една организация ще получат премията тази година. Наградата за мир, според волята на наследниците на Алфред Нобел, отива в Осло. Норвежкият Нобелов комитет я присъди на Световната програма по изхранването на ООН за "усилията за борба с глада, за приноса й към мира в конфликтните зони и за това, че действа като водеща сила, за да предотврати използването на глада като оръжие за войни и конфликт“.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе присъдена на двама американски молекулярни биолози – Харви Олтър и Чарлз Райс, както и на британеца Майкъл Хоутън за откриването на вируса на хепатит С. В областта на физиката наградата получават британеца Роджър Пенроуз и немските астрономи Райнхард Генцел и Андреа Гез за изследвания, свързани с черните дупки. Наградата за химия за 2020 г. бе присъдена на френските и американски изследователи Емануел Шарпентие и Дженифър Дудън, които откриха един от инструментите на генната технология: “генетичните ножици”, предава БГНЕС.

Наградата за литература е присъдена на американската поетеса Луиз Глюк за "нейния безпогрешно поетичен глас, който със своята сурова красота превръща индивидуалното битие в универсално“, а лауреати на наградата на Държавната банка на Швеция за икономика в памет на Алфред Нобел са американските учени Пол Милгръм и Робърт Уилсън за усъвършенстване теорията на търговете и изобретяване на нови аукционни формати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК