Подуването в краката е неразположение, за което няма сезон. Можем да имаме отекли крайници не само през летните месеци. Има редица причини краката ни да са подути, като бременност, заболявания, дисбаланс на електролитите, прием на медикаменти, алергии, овулация, менструален цикъл, дехидратация.
Към тези причини няма как да не добавим и застоялия начин на живот и консумацията на определени храни. Захарни изделия, сирена, кашкавали, газирани напитки, алкохол са само част от тях, пише Az-jenata.bg. Вижте кои други храни могат да доведат до подуване на краката.Подправки и готови бульони и супи
Готовите подправки в пакетче, които избираме за супа, различни ястия, също не са за предпочитане, ако често задържате излишни течности. Те съдържат различни консерванти заместители на сол, понякога и съставки за повече плътност. Вместо това си купете всяка подправка поотделно и вие си направете вашия здравословен микс за чудесни ястия.
Консервирани и замразени зеленчуци
Някои консервирани зеленчуци съдържат големи количества натрий, захари, консерванти. Може да е изкушаващо да си отворите боб в доматен сос например и да си решите проблема с вечерята, но на другия ден със сигурност ще бъдете по-отекли. Когато си приготвяте паста или ястие с ориз и месо, също си приготвяйте сами сосовете. Готовите сосове за паста също съдържат нездравословни съставки, понякога и глутен, който също може да предизвика подуване на ръцете и краката.
Преработени зърнени храни
Такива са палачинки, гофрети, готови за консумация, предлагат се в редица търговски обекти. Също така гевреци, кроасани, пуканки за микровълнова, овесени ядки за чаша, които са бърза и лесна закуска. Те съдържат много захари, сол или заместители на солта, трансмазнини, които предизвикват подуване на крайниците и не само.
Преработени меса
Подобно на консервираните зеленчуци, преработените меса също съдържат значителни количества сол или нейни заместители, нишесте за плътност, трансмазнини. Избягвайте колбаси, консервирани меса.
Трансмазнини
Трансмазнините са вид мазнини, често срещани в преработените храни, които тялото не може да преработи. Честата им консумация предизвиква склонност към развиване на хронични възпаления, затлъстяване, сърдечни заболявания, подуване, увреждане на тъканите.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Пиян младеж предизвика катастрофа с двама пострадали
Варненски пожарникари с календар като Victoria's Secret
Вълнуващи празнични предложения от А1: Премиум смартчасовници с до 600 лв. отстъпка
Желязков: Мораториумът за износ на дизел скоро може да отпадне, НС да реши за отмяната
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
По 4987 евро от БВП се пада на човек от населението
НСИ: Работещите българи са 3, 726 млн. души
Осем пострадали при тежка катастрофа край Абланица
Борисов: Помолих Теменужка Петкова да махне от бюджета това, което искаха бизнесът и синдикатите
Желязков: Тази година България има два пъти по-висок икономически растеж от средния за Европа
Производството при бизнес услугите намалява за месец с 1,2% през септември
Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион изпратиха седмицата разнопосочно
С над 2 млрд. лв. повече са разходите за пенсии към октомври спрямо миналата година
OpenAI ще изгражда с партньор център за данни в Австралия за 4,6 млрд. долара