Кои са тайните братовчеди на кралица Елизабет, живели в психиатрия

На 15 ноември "Короната" излъчи своя четвърти сезон

19.11.2020 | 16:31 Редактор: Искра Ангелова
Кои са тайните братовчеди на кралица Елизабет, живели в психиатрия

Кралското семейство на Великобритания винаги е било едно от най-интересните за широката публика. Животът на всеки член минава под светлината на прожекторите и се наблюдава от милиони зрители по целия свят. Сватбените церемонии се предават във всичките континенти, а с всяка следваща интересът става все по-голям.

Историята на кралица Елизабет II и нейните наследници вдъхнови и направата на един от най-успешните сериали през последните години. В платформата Netflix се появи "Короната", която вече може да се похвали и с четвърти сезон. Епизодите проследяват живота на Елизабет, която сяда на трона, след като баща ѝ умира внезапно. Постепенно младото момиче се превръща в жената, която ще управлява Великобритания повече от 60 години.

На 15 ноември "Короната" излъчи своя четвърти сезон, който вече е достъпен в Netflix. В него феновете ще видят за първи път принцеса Даяна и Маргарет Тачър, които са изиграни съответно от Ема Корин и Джилиън Андерсън. Освен появата на две от най-известните жени в историята на Великобритания, "Короната" разкрива и интересен детайл от живота на кралица Елизабет II.

Сериалът се фокусира и върху живота на Нериса И Катрин Боус-Лайън, които са първи братовчедки на кралицата. Родени съответно през 1919 и 1926 година с тежки затруднения в образованието, малко известните кралски роднини са приети в психиатрична клиника в разгара на Втората световна война и остават там до края на живота си.

В трагичен обрат сестрите, които са дъщери на по-големия брат на кралица Елизабет Боуз-Лайън, са погрешно обявени за мъртви през 1963 година на страниците на книгата "Burke's Peerage". Според Daily Express, кралското семейство разбира за съществуването на Нериса и Катрин чак през 1982 година, когато от психиатричната клиника изпращат писмо до кралицата майка.

"Заключени и пренебрегнати. Те са твоите племенници – дъщери на любимия ти брат“, крещи принцеса Маргарет (Хелена Бонъм-Картър) към своята майка (Марион Бейли) в напрегната сцена от сериала. Именно тогава бунтарката на кралското семейство е разбрала тежкото положение на братовчедите си. Добавя, че това е жестоко поведение, което напълно отговаря на безмилостното отношение, което самата тя изпитва в това семейство. В отговор кралицата майка казва на Маргарет, че е направила това, което трябва, защото е нямала избор. "Не бъди толкова наивна".

Нериса и Катрин са приети за първи път в болница "Royal Earlswood" в Съри през 1941 година заедно с още трима братовчеди, които също са свързани с кралицата – Идонея, Етелреда и Розмари Фане. Голямото викторианско заведение е открито от принц Алберт през април 1855 година, за да осигури комбинация от образование и грижи, „за да подготви пациентите, доколкото е възможно, за задълженията и удоволствията от живота“.

Докато във Великобритания от дълго време са се вихрели слухове за съществуването на Нериса и Катрин, едва през 1987 година вестник Sun потвърждава тези твърдения. През 2011 документалният филм "The Queen's Hidden Cousins" още повече повдигна завесата, съобщавайки за медицинските картони на Нериса. В тях пише, че тя постоянно е издавала неразбираеми звуци, които често са били свързвани с бебешки думи.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК