fallback

Проучване: Маската осигурява двойна защита от коронавируса

Това установиха учени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ

13.11.2020 | 12:23 Автор: Георги Камарашев

Носенето на маска може да защити не само околните от предаването на Ковид-19, но и самите нас, показва последното проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Предишни проучвания на щатския институт за обществено здравеопазване показаха, че носенето на маска е полезно, най-вече защото ограничава разпространението на вируса сред други хора.

Маските от плат спират вирусните частици, издишани от ползвателя, но в същото време осигуряват и "филтрация за лична защита", като блокират постъпващите аерозоли, които разнасят вируса.

Това е установено след редица проучвания, които показват, че маските намаляват риска от предаване или заразяване с вируса в 70% от разглежданите случаи.

Едно от проучванията установява, че взаимното използване на маски помага на двама заразени фризьори да не предадат вируса на 67 клиенти, които по-късно са били интервюирани.

Друго проучване проследява заразени хора, които прекарват повече от 10 часа в самолетен полет, без да заразят други пътници, защото всички на борда на самолета са носели маски.

Отделно в няколко от проследените случаи, след като здравните власти нареждат на хората да носят маски, инфекциите и смъртните случаи спадат значително.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback