Учени откриха скрит ген в генома на SARS-CoV-2

Все още няма ясна информация каква е ролята му

12.11.2020 | 23:59 Редактор: Ралица Братанова
Учени откриха скрит ген в генома на SARS-CoV-2

Скрит ген в генома на вируса, причинил пандемията през 2020 г., откриха учени от няколко института. Сегментът от генетична информация, досега не е получавал вниманието на учените, но може би играе важна роля за размножаването на вируса, потискането на имунната система или разпространението на заразата. 

Новооткритият ген е пример за препокриващ се ген. Той е наречен ORF3d. Анализирайки база данни, учените установили, че подобен ген бил откриван и преди, но в друг вид коронавируси, заразяващи панголини. Това довело до грешната му класификация. ORF3d, наличен в другите коронавируси, дори и SARS-CoV, не е същият. Той произвежда напълно различни продукти от ORF3d в SARS-CoV-2. Двата гена не трябва да се бъркат.

Препокриващ се ген или "ген в гена“, представлява серия от нуклеотиди, образуващи няколко гена, но действайщи и като самостоятелен такъв.
Заради огромното си генетично наследство, вируси като този са предразположени към "генетични трикове“. Коронавирусите и конкретно SARS-CoV-2 и роднините му са едни от вирусите с най-голяма генетична информация, намираща се в РНК, пише Puls.bg.

Откриването на подобни гени е затруднено, тъй като компютърните софтуери, проследяващи генома, обикновено ги пропускат. Те различават отделните гени, включени в последователността, но не и тяхната обща секвенция. Вследствие, вирусите могат да запазят скрита важна информация, което да усложни проблема.

Все още няма ясна информация каква е ролята на гена. Проучването за причината той да е там и ролята му продължава.

Нещо, което учените открили при работа с пациенти с Ковид-19, е, че скритият ген предизвиква образуването на антитела и имунна реакция. Дали ще се активират и т-лимфоцити и какви други цели има генът все още не се знае – може да бъде основен проблем, а може и да няма никаква значимост. „Не знаем функцията му, нито клиничната ѝ стойност все още.“ споделя Чейс Нелсън от американския националноисторически музей.

Учените предполагат, че щом генът остава скрит от Т-клетките, той все пак най-вероятно има значение. Знаейки само 15 гена от генома на вируса, откриването на още един, и то препокриващ се, със сигурност е голямо откритие. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


5
0 rate up comment rate down comment 2
Милен Илиев Минков
преди 3 години
Защо маратонките от 2 лева втора употребаПовече ми харесват Това следа от болест ли е или не е ...И редовно звъня до шахтата без капак .... Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 4
Георгиев
преди 3 години
Браво ! Рядко се срещат такива хора , които здраво са стъпили на земята, а не хвърчат някъде из небесата ! Те са за подражание на цялото човечество ! Хвала на такива хора ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 15
Иван Боянов
преди 3 години
Тези учени не откриха ли че всичко е пълна измама Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Какъв хубав зелен цвят, а всъщност... Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години