Домашни рецепти, с които можем да преборим кашлицата

Ако тя е причинена от астма, инфекции или алергии обаче, трябва да се лекува от специалист

12.11.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Домашни рецепти, с които можем да преборим кашлицата

Сезонът на настинките вече е тук. Въпреки че лекарите казват, че грипът все още не е ударил с пълната си сила, то пандемията от коронавирус е достатъчно притеснение. Сезонните настинки обаче ще ни ударят и трябва да бъдем готови за тях. Един от най-неприятните симптоми е кашлицата, която понякога може да се окаже толкова упорита, че да ни повали. Кашлицата, причинена от астма, инфекции или алергии, трябва да се лекува от специалист. Ако обаче тя е остатък от вирус или е резултат от дразнене на гърлото, има осем рецепти, които могат да помогнат за лечението у дома.

1. Мед

Медът е силно вискозен и действа подобно на сироп за кашлица. Когато се консумира, покрива лигавицата на гърлото, облекчавайки болезнеността и надраскването. Повечето видове мед, които се препоръчват за употреба при кашлица, са тъмни, като тъмен мед от елда. Изследване от 2007 година установява, че медът е по-ефективен за лечение на кашлица през нощта, отколкото някои лекарства, които обикновено се препоръчват на деца. Проучването включва 105 деца на възраст от две до 18 години. Тридесет минути преди децата да заспят, родителите им са прилагали доза мед, лекарство или никакво лечение. Резултатите са показали, че медът е бил най-ефективното средство за намаляване тежестта на кашлицата и подобрява съня на детето.

2. Солена вода

Гаргарата със солена вода може да помогне за унищожаването на бактерии и да намали слузта по гърлото ви. Това ще ви послужи за изчистване на синусите и да се отървете от кашлицата по-бързо. Този метод може да помогне и за намаляване на отока и дразненето, причинени от постоянна кашлица. За най-добри резултати, добавете 1/4 до 1/2 чаена лъжица сол към 200 мл вода.

3. Джинджифил

Джинджифилът е тропическо растение, често използвано като хранителна добавка. Той може да помогне за лечение на различни здравословни проблеми, включително гадене, настинка или симптоми поради химиотерапия. Подобно на меда, биоактивните съединения в джинджифила имат антиоксиданти, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Растението притежава пикантен вкус, който стимулира производството на слюнка и може да помогне за борбата със сухота в устата или гърлото. Макнайт казва, че реакциите при консумация на подправки, билки и пикантни храни може да варира при хора, които имат кашлица. За някои може да е полезно, но при други да предизвика допълнително дразнене и да влоши състоянието.

4. Пара

Вдишването на пара помага да се разхлаби назалната конгестия. Това ще улесни издухването на носа и освобождаването на натрупана слуз по гърлото. Тъй като парата може да овлажни сухото гърло, това може да помогне и с болките в него. За временно облекчение опитайте да дишате пара от вряща тенджера с вода. След като водата започне да произвежда пара, свалете я от печката и поставете лицето си над нея. Покрийте главата си с кърпа, за да помогнете за по-доброто навлизане на парата в носа ви. Внимавайте да не се приближите твърде много, защото може да се изгорите. Ако не ви се стои над вряща тенджера, може да си вземете един горещ душ.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК