"Течен прозорец" блокира слънчевата светлина и абсорбира жегата

Специалисти използвали течност на основата на хидрогел за направата му

06.11.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова

Новосъздаден "течен прозорец" може да блокира слънчевата светлина, за да запазва хлад в сградите, но и да абсорбира топлина, която да изпуска постепенно през денонощието, за да пести енергия, съобщи фондация Томсън Ройтерс.

Прозорецът е изобретение на специалисти от Нанянския технологичен университет в Сингапур. Те използвали течност на основата на хидрогел, поставили я между стъклени панели и установили, че намалява потреблението на енергия с до 45 на сто в сравнение с традиционните стъклени прозорци. Прозорецът е с около 30 на сто по-висока енергийна ефективност в сравнение със съществуващите сега енергийно-ефективни стъкла и освен това е доста по-евтин от тях. Изследователите са работили по проекта почти десет години.

"Преди хората говореха само за блокиране на слънчевата светлина през лятото и допускането й през зимата, но никой не говореше за съхранение на топлината, ние първи направихме това", казва ръководителят на изследването Лонг И.

Материалът "течен прозорец" може да се използва при малки или големи прозорци. "Точно като вода е", казва И, цитиран от "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК