Кои са причините за поява на тъмни кръгове под очите?

Понякога може да бъдат свързани със здравословен проблем

05.11.2020 | 00:05 Редактор: Искра Ангелова
Кои са причините за поява на тъмни кръгове под очите?

Тъмните кръгове под очите са често срещан проблем, който се появява при много хора поради няколко различни причини. При този проблем се наблюдава потъмняване на кожата под двете очи. Това може да е резултат от две дерматологични състояния:

- Изтъняване на кожата под очите, което прави кръвоносните съдове по-видими. 

- Подпухнали очи, което води до появата на тъмни сенки.

Тъмните кръгове под очите могат да се случат по много причини и понякога може да бъдат свързани със здравословен проблем. Те също така могат да бъдат и наследствени, да се появят в ранно детство и да се влошават с напредване на възрастта. Хубавото е, че това състояние обикновено може да бъде третирано в зависимост от това, което го причинява. 

Ето няколко причини за тъмните кръгове под очите и как може да се справите с тях

1. Липса на сън

Лишаването от сън може да доведе до избледняване на кожата. Това кара кръвоносните съдове под нея да станат по-видими, придавайки ви по-тъмен вид. За да се справите с този проблем, трябва да спите поне 7 часа на денонощие.

2. Стареене

С напредването на възрастта тъканта около очите започва да изтънява, което ги прави подпухнали и подути. Има някои медицински лечения, които могат конкретно да се справят с този проблем, като филъри и лазерна терапия. Не всеки обаче е подходящ за тези процедури, така че трябва да говорите с вашия лекар преди да направите подобен избор.

3. Алергии

Алергиите и сухотата на очите също могат да допринесат за появата на тъмни кръгове под очите. Когато имате алергична реакция, тялото ви отделя хистамини, което може да причини сърбеж и зачервяване на очите. Това може да ви накара да разтриете окото си и по този начин да увеличите симптомите и да допринесете за появата на тъмни кръгове.

Ако изпитвате други признаци на алергия като сърбеж в очите, кихане или запушен нос, то това състояние може да се превърне и в причина за появата на тъмните кръгове. Приемането на антихистамин може да помогне за намаляването на симптомите на алергия, които могат да изострят наличието на тъмни кръгове. 

Запомнете, че лекарството е ефективно само ако алергиите са причина за вашите тъмни кръгове. Не се препоръчва приемането му, ако не сте алергични към нещо.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК