Могат ли чревни бактерии да ни защитят от радиация?

Тези се намират и при болни с различни видове левкемии, подложени на лъчетерапия

04.11.2020 | 10:45 Редактор: Радостина Димитрова
Могат ли чревни бактерии да ни защитят от радиация?

"Радиопротективни" бактерии в стомашно-чревния тракт защитават организма от вредите на животозастрашаващи нива радиация, твърдят учени от от UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center, цитирани от Puls.bg.

Определени модели притежавали голямо количество от два вида бактерии – Lachnospiraceae и Enterococcaceae. Тези бактерии се намират и при болни с различни видове левкемии, подложени на лъчетерапия. 

Освен защитата от радиация, бактериите подпомагали възстановяването на кръвните клетки след облъчване, а също и на тези, покриващи лигавицата на червата.

Защитата от радиация всъщност се дължи на произвеждани от бактериите вещества – пропионат и триптофан. Те осигуряват дълготрайна защита от облъчване, предпазват ДНК молекулите, подпомагат възстановяването на клетките и намаляват увреждането на костния мозък.

Радиацията е изключително опасна за организма. Тя води до образуване на реактивни кислородни видове, които директно увреждат белтъците, липидите, ДНК и др. Процесът е лавинообразен и може да доведе до смърт. Кръвните клетки, както и клетките на стомашно-чревната лигавица се обновяват бързо, което ги прави сравнително податливи на радиация. От друга страна, в червата на живите организми се намира огромно количество микроорганизми, които според новото откритие имат роля в протекцията от радиация.

За да проверят наличието на радиопротективни бактерии и при човек, учените работили с клиницисти от Duke University, Weill Cornell Medical College и Memorial Sloan Kettering. Те изследвали фекални проби на 21 пациента с левкемия, подложени на радиотерапия. Установили, че пациенти с по-краткотрайна диария, причинена от терапията,  количеството на Lachnospiraceae и Enterococcaceae е доста по-голямо, за разлика от тези с по-дълга диария. Резултатите много се доближавали до тези, получени върху животински модели, но са нужни още много доказателства.

Освен това, учените успели да установят, че при модели, с добавени бактерии Lachnospiraceae и Enterococcaceae, лечението на раковата болест не намалява ефекта си.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК