Създадоха уникален антибиотик, унищожава най-устойчивите бактерии

Ръководителят на проекта проф. Земер Гитай сравнява SCH-79797 с отровна стрела

04.06.2020 | 10:49 Редактор: Тодор Петров
Създадоха уникален антибиотик, унищожава най-устойчивите бактерии

Американски учени разработиха съединение, което може да се превърне в уникален препарат от ново поколение, в състояние да победи и най-устойчивите към антибиотик бактерии. Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell.

През последните 30 години на пазара не се е появявал нито един нов препарат, способен да унищожава грам-отрицателните бактерии. Основната им разлика от грам-положителните е външната защитна обвивка, която ги предпазва от повечето антибиотици.

Учени от университета в Принстън са разработили съединението SCH-79797, което притежава двойни свойства – то може едновременно да проникне през стените на бактерията и да разруши фолиевата киселина в клетките им. Основното предимство е, че бактериите не могат да изградят резистентност спрямо него, информира БГНЕС.

Ръководителят на проекта проф. Земер Гитай сравнява SCH-79797 с отровна стрела – комбинация от два вида оръжие – отрова и острие. Оръжие, което атакува едновременно отвътре и отвън, може да унищожи и най-силния противник – от широко разпространената ешерихиа коли до мощните стафилококи и гонококи, устойчиви към всички известни до момента антибиотици.

Това е първият антибиотик, който действа безотказно и на грам-положителните, и на грам-отрицателните бактерии, а екипът се надява това да доведе скоро до появата на нов тип антибиотици.

Основният проблем при антибиотиците е, че бактериите бързо развиват резистентност към тях. Авторите отбелязват, че не се наблюдава развитие на резистентност към новото съединение. Според тях това изглежда като мечта – антибиотик, който е ефективен срещу патогени, не създава резистентност и е безопасен за хората.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
Оправя едно, разваля пет Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Мда права беше онази докторка, за която бяхте писали. Мицкович май беше. Сигнализирай за неуместен коментар