Кърпите в банята - колко често трябва да ги сменяме?

Повечето хора сменят кърпата си веднъж седмично, а дори и по-рядко

30.10.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
Кърпите в банята - колко често трябва да ги сменяме?

Колко често се сещате да сменяте кърпата си, която ползвате в банята? Често неглижираме какви вреди всъщност може да ни причини ползването на една и съща замърсена кърпа, особено ако я държим в банята, където влагата създава условия за развитие на бактерии. Експерти препоръчват да сменяме кърпата си само след две или три употреби. 

Оказва се, че много хора не го правят. Повечето сменят кърпата си веднъж седмично, а дори и по-рядко. Това сочат резултатите от анкета, публикувана в Business Insider през 2019 г., цитирана от bestlifeonline.com. Според проучването едва 20% от хората сменят хавлиите си на няколко ползвания, а 17% от запитаните са признали, че го правят едва няколко пъти в месеца. Специалистите алармират, че това е тревожен хигиенен навик, който може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Най-добрият начин за сгъване на хавлиени кърпи

Ползването на замърсена кърпа може да предизвика възпаления и раздразнения по кожата, алергични реакции, поява на обриви и инфекции, най-често стафилококови и гъбични. Един от признаците, че е крайно наложително кърпата да бъде изпрана, е лошата миризма. Не допускайте да оставите кърпата си да замирише на мръсотия и мухъл. Това застрашава здравето ви и състоянието на кожата. 

Как да запазите хавлиените кърпи здрави за по-дълго?

Кърпата трябва да се сменя често и в зависимост от индивидуалния ви начин на живот. Ако я използвате по-често, е необходимо да я сменяте през ден. Освен това, ако имате екземи, кожни проблеми, акне или чувствителна кожа, също е много важно кърпата да се сменя по-често. Така ще предпазите кожата си от възпаления и влошаване на състоянието ѝ. 

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК