Как да спрем да ядем през нощта?

Добър и непробуден нощен сън може да помогне да се справите с поривите за хранене

26.10.2020 | 11:01 Редактор: Искра Ангелова
Как да спрем да ядем през нощта?

Храненето късно вечер или през нощта обикновено е продиктувано от стрес. Емоционалното хранене най-често ви кара да посягате към нездравословни храни. Тялото ви кара да правите това, за да се опита да облекчи стреса, който се е натрупал в него. Вие ядете не защото сте истински гладни, а защото сте под стрес. 

Две проучвания от 2017 година, публикувани в Journal of Applied Psychology, цитирани от healthdigest.com, разглеждат стреса на служителите, свързан с работата, негативното настроение, нездравословното хранене и качеството на съня чрез ежедневно водене на дневници от участниците в проучването. 

Първото изследване включва 125 участници от пет различни IT компании, а второто 110 участници от телекомуникационна компания. 

И двете проучвания показват, че когато служителите изпитват силен стрес, свързан с работните им ангажименти, особено сутрин след събуждане, те са склонни да изявяват симптомите на стрес късно вечерта и през нощта. 

Когато участниците са спали по-малко и с по-неспокоен сън предишната нощ, те са по-склонни да стават от леглото и да се разхождат до хладилника, похапвайки нездравословни храни посред нощ.

Изследванията разкриват, че един добър и непробуден нощен сън може да помогне да се справите не само с работния стрес, но и с поривите за хранене през нощта. 

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК