Още два зубъра пристигнаха в Източните Родопи

Новите попълнения са дарение от два европейски зоопарка

19.10.2020 | 23:35 Редактор: Георги Камарашев
Още два зубъра пристигнаха в Източните Родопи

В края на миналата седмица два зубъра пристигнаха в Източните Родопи. Новите попълнения са дарение от два европейски зоопарка - унгарския зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия.

Така стадото вече увеличи своята численост и с новите два зубъра вече наброява 11 животни. През  2019 г. за първи път от столетия в Родопите се роди първото зубърче на свобода, а само това лято стадото нарасна с още две малки. Това свидетелства, че животните се чувстват добре сред родопската природата.

"Транспортът на зубрите е рискова дейност, която може да доведе до стрес и промяна в поведението. Не са редки и случаите на смъртност. Засега животните са добре. Предстои да се адаптират към района и се надявам всичко да мине добре. Дългосрочната ни цел е да подобрим генетичния фонд на популацията в Източните Родопи", каза д-р Христо Христов, експерт към фондация "По-диви Родопи".

Завръщането на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ) и Фондация "По-диви Родопи" и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи. Двата зубъра са осигурени със съдействието на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, съобщи Dnes.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК