Диви бизони се завръщат в горите за първи път от 6000 години

Природозащитници ще пуснат животните в защитена зона в южната част на страната

18.07.2020 | 07:55 Редактор: Георги Камарашев
Диви бизони се завръщат в горите за първи път от 6000 години

Стадо диви бизони ще бъде пуснато в южните части на Великобритания за първи път от 6 хил. години с цел възстановяването на древен хабитат и заобикалящата го дива природа. Информацията обявиха природозащитници, цитирани от Insider.com.

Стъпката е част от проект на стойност 1 млн. лири (1,2 млн. долара), ръководен от Кентската организация за защита на дивата природа и има за цел да възстанови бивша плантация от борова гора, намираща се в близост до Кентърбъри.

Животните ще бъдат посрещнати в новия си дом през пролетта на 2022 г., като природозащитниците планират първо да освободят едно мъжко животно и три женски, които да формират сърцевината на новото стадо, съобщава Guardian. 

Бизоните ще бъдат внесени от Полша и Холандия - страни, в които предишните опити за възстановяването на екосистеми се оказаха успешни. Природозащитниците се надяват, че този ход ще помогне за осигуряване бъдещето на застрашените видове и че най-големият сухоземен бозайник в Европа също ще помогне за естественото съживяване на района.

Европейският бизон е най-близкият жив роднина на древния степен бизон, който е съществувал във Великобритания преди 6000 години, преди да бъде изтребен от ловци.

Екип от природозащитници ще работи през следващите 18 месеца за създаването на заграждение в рамките на по-широка площ от 150 хектара, където ще бъдат поместени бизоните. Широката общественост ще може да посети района с посредничеството на рейнджъри, след като дивите животни бъдат заселени там. 

"Това ще позволи на хората да преживеят природата по начин, който досега не са изпитвали", заяви Пол Хадауей от Кентската организация за защита на дивата природа, цитиран от BBC.

Великобритания е изгубила много от своите ключови видове през вековете. Напоследък обаче нараства движението за повторното им интегриране, което се застъпва за тяхното по-нататъшно въвеждане в екосистемата на нови територии.

Бобрите например са били регистрирани за последен път през 16 век, като впоследствие са въведени отново през 2009 г. и няколко популации на вида в момента живеят в пределите на Обединеното кралство.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК