Защо диетолозите препоръчват гръцкото кисело мляко?

То съдържа много пробиотици, които помагат на червата ви да работят на оптимално ниво

19.10.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Защо диетолозите препоръчват гръцкото кисело мляко?

Ако сте фен на млечните продукти, но не използвате гръцко кисело мляко, време е да промените това. Не само че може да се използва за всичко, но то също така е доста полезно за организма. "Аз обожавам структурата и вкуса на гръцкото кисело мляко", казва диетологът Мая Фелер пред Women's Health. Допълва, че това е чудесен начин да добавите нужните хранителни вещества към диетата си. 

Разбира се, както всички кисели млека, не всяко гръцко кисело мляко е създадено по един и същи начин. "В идеалния случай искате вашият продукт да има около 200 калории, минимум 2% мазнини, по-малко от 10 грама обща захар и поне шест грама протеин на порция", казва Фелър. Според нея, колкото по-ниско е съдържанието на мазнини, толкова по-вероятно е в млякото да се добавя захар, която не е полезна за диетата ви.

Какво точно представлява гръцкото кисело мляко?

По същество разликата между гръцкото и обикновеното кисело мляко е в начина, по който се прецеждат. "Гръцкото кисело мляко се прецежда, за да се премахне суроватката, което го прави с по-плътна консистенция. Освен това намалява съдържанието на захар и увеличава протеините", казва Фелер пред Women's Health. 

Например, кофичка от 200 грама гръцко кисело мляко съдържа около 18 грама протеин и шест грама захар. Докато същото количество обикновено кисело мляко съдържа само шест грама протеин и осем грама захар. Подобно на други млечни продукти, гръцкото кисело мляко съдържа "живи щамове" на пробиотици, а някои разновидности може да съдържат и витамин D.

Ползите от гръцкото кисело мляко

1. Помага за отслабването

Благодарение на високото си съдържание на протеини, гръцкото кисело мляко определено може да помогне при отслабването. Това се дължи на способността протеините да ви засищат за по-дълго време и в зависимост от съдържанието на мазнини в млякото, комбинацията от двете може да ви държи сити в продължение на няколко часа. Тъй като гръцкото кисело мляко има по-ниско съдържание на захар, то може да спомогне за поддържането на нивата на кръвната захар в норма.

2. Ще задоволите червата си

"Гръцкото кисело мляко съдържа много пробиотици, които помагат на червата ви да работят на оптимално ниво", казва Фелер. Това е не само добра новина за храносмилането ви, но по този начин се сдобивате с по-добър сън, добра работеща имунна система, подобрено настроение и по-чиста кожа.

3. Заздравява костите

Като цяло млечните продукти се считат за отличен източник на лесно усвоим калций. Те доставят на организма около 19% от дневната ви нужда. Разбира се, в гръцкото кисело мляко също се съдържа калций. Предимствата на този минерал включват укрепване на костите и зъбите и дори забавяне на общото костно състояние остеопороза.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК