6 съставки, с които да замените бялата захар в десертите

Не е нужно да се лишавате от любимите си сладкиши

17.10.2020 | 07:30 Редактор: Ралица Братанова
6 съставки, с които да замените бялата захар в десертите

Десертите и сладкишите са забранените изкушения за онези, които се борят с наднорменото тегло или диабета. Захарта в тях е враг номер едно както на диабетиците и предразположените към диабет, така и на тези, които се опитват да отслабнат.

Не е нужно да се лишавате от любимите си сладкиши и десерти. Достатъчно е само да замените захарта с подходящи продукти, които едновременно задоволяват центровете на мозъка, чувствителни към захарта, както и вкуса на самия десерт, пише Az-jenata.bg.

Неподсладени кокосови стърготини

Кокосът е натурален подсладител. Той придава чудесен вкус и текстура на десертите. Можете да го използвате вместо захар. Идеален е за мъфини и печени десерти.

Канела

Канелата няма сладък вкус, но въздейства на същите центрове в мозъка, които реагират при консумация на захар. Ето защо тя се явява прекрасен заместител на захарта, който ще притъпи желанието ви да ядете вредни десерти. Същевременно канелата е много полезна и подходяща за редица печива, сладкиши и десерти.

Кардамон

Ситно стритият кардамон е подправка със силен специфичен, леко пикантен вкус. Той е изключително полезен и същевременно подходящ за вашите сладкиши и десерти. Може да се сервира и с плодове, различни масла от семена и ядки, печени плодове.

Ванилия

Течната ванилия е чудесен подсладител за вашите десерти. Нейните вкус и аромат са любими на милиони хора по света. Вкусът ѝ провокира рецепторите в устната кухина, които изпращат сигнали до мозъка, предизвикващи удоволствие. Тя замества захарта по наистина чудесен начин.

Сушени ягоди

Ако нарежете на тънки филийки пресни ягоди и ги изсушите, вие ще имате прекрасен абсолютно натурален подсладител и овкусител за вашите десерти. Можете да ги използвате в широка гама сладкиши, печива, кремове.

Черен шоколад

Черният шоколад е здравословен, богат на антиоксиданти и полезни мазнини, но беден на захари. Той е идеален заместител на сладкия калоричен шоколад, използван в сладкарството. Използвайте черен, когато ви се прияде шоколадов десерт

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
Два основни заместителя на захарта са пропуснати - стевия и фурми. Агаве, кленов сироп, също не се срещат. А колкото до кардамона, той няма нищо общо със сладост. Статията не я оценям като полезна. Има нужда от по-задълбочено изследване на темата. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
Ако се говори за заместване в рецепти, това е напълно грешно! Само ако се използва над 80% шоколад тогава може да се говори за шоколад с малко захар, но не и без захар.Няма шоколад без захар, който да става за ядене. Статията е доста подвеждаща! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 седмица
1
2 rate up comment rate down comment 1
Z_georgieva@hotmail.
преди 1 седмица