Какви ползи за здравето ни носи куркумата?

Нейната активна съставка куркумин е антиоксидант

16.10.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Какви ползи за здравето ни носи куркумата?

Куркумата е подправка с пикантен вкус и множество ползи за здравето. Нейната активна съставка куркумин е антиоксидант, който има мощни противовъзпалителни и антистареещи свойства, заради което куркумата е толкова полезна. Ако я включвате по-често в менюто си, с тялото ви може да се случат някои забележителни неща. Ето какви:

Куркумата стимулира отслабването

Куркумата дава тласък на метаболизма, което прави изгарянето на мазнини и отслабването по-лесно. Изследванията сочат, че тази подправка има ползи и за ендокринната система, имунната система и метаболитните процеси в организма.

Облекчава симптоми на артрит

Благодарение на противовъзпалителните си свойства куркумата може да помогне да намалите болките и сковаността в ставите, които са характерни за артрита и ревматологичните заболявания. Те ограничават движението и понижават качеството на живот. Включвайте куркума по-често в ястията си, за да намалите възпаленията в тялото.

Куркумата стимулира настроението

Подправката може да помогне да подобрите настроението си. Това прави ролята ѝ в контрола и превенцията на депресията много важна. Куркуминът може да допринесе за потискане на депресията и подобряване на настроението, сочи изследване от 2019 година, публикувано в Food Science and Nutrition.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК