Откриха следи от солна киселина в атмосферата на Марс

Мисията ExoMars-TGO изследва атмосферата на планетата в продължение на три години

09.10.2020 | 23:30 Редактор: Искра Ангелова
Откриха следи от солна киселина в атмосферата на Марс

Инструментите на сондата ExoMars-TGO за първи път са регистрирали следи от солна киселина в атмосферата на Марс. Предполага се, че те са се появили поради взаимодействието на частици сол, вода и слънчева светлина в горните слоеве на атмосферата на планетата. Това разказа главният специалист на Катедрата по планетарна физика на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Александър Трохимовски, цитиран от TACC.

"Търсенето на солна киселина беше една от основните задачи на мисията. Нейните изпарения присъстват и в земната атмосфера, където попадат в резултат на вулканични изригвания. В почвата на Марс, както вече знаем от резултатите от работата на марсоходите, има голям брой перхлорати, но свързаните с тях следи от хлор и солна киселина в атмосферата на Марс никога не са били откривани досега" - каза ученият по време на реч на XI Московски международен симпозиум за изследване на Слънчевата система, информира "Фокус".

Мисията ExoMars-TGO изследва атмосферата на Марс в продължение на три години, измервайки концентрациите на различни газове. Една от основните й задачи е да се изчисли концентрацията на метан в атмосферата на Марс и да се намерят възможни източници на този газ.

През първата година от експлоатацията уредите ExoMars-TGO не са регистрирани никакви следи от метан в атмосферата на Марс. В същото време, по същото време, сензорите на марсохода Curiosity регистрираха изпускане на метан в кратера Гейл.

Трохимовски и колегите му, които са работили с руския спектрометър ACS, за първи път откриват пари на солна киселина в атмосферата на Марс. Планетолозите смятат, че техният източник могат да бъдат както огромните запаси от перхлорати, хлорни съединения, кислород и други елементи, присъстващи в почвата на Марс, така и различни геоложки процеси в недрата му.

"Изчисленията на теоретиците показаха, че в атмосферата на Марс трябва да има много малко пари на солна киселина, концентрацията му не трябва да надвишава 0,3 части на милиард. Затова първоначално не бяхме изненадани, че нашият инструмент не регистрира забележими следи от присъствието на солна киселина във въздуха на Марс", продължи ученият.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК