Защо е полезно да ядем фурми?

Те съдържат антиоксиданти

10.10.2020 | 10:38 Редактор: Искра Ангелова
Защо е полезно да ядем фурми?

Фурмите са феноменални. С тях можете да правите почти всичко – да печете с тях, да ги добавяте към салати, сладкиши, да замествате захарта, да ги консумирате с кисело мляко и мед или просто да им се насладите между храненията.

Фурмите са популярен плод, който се среща предимно в изсушено състояние. Изключително полезни са. Богати са на антиоксиданти, минерали и витамини. Сушените фурми имат по-високо съдържание на калории и плодови захари, но пък са много наситени с фибри, което предпазва от резки скокове на кръвната захар и инсулина.

Фурмите имат множество ползи за здравето. Ето няколко от тях, заради които си заслужава да ги похапвате по-често.

Фурмите са много богати на разнообразни полезни вещества

Във фурмите се съдържат много здравословни елементи, сред които фибри, протеин, витамин В6, витамин К, фолиева киселина, калий, магнезий, мед, манган, желязо. Това ги прави едни от най-здравословните плодове.

Съдържат антиоксиданти

Антиоксидантите са важни съединения, които противодействат на различни заболявания, най-вече хронични, дегенеративни, включително рак. Сред най-важните антиоксиданти в състава на фурмите са каротеноиди, флавоноиди и фенолова киселина. Те потискат процесите на окисляване на клетките, които могат да ги увредят и да доведат до различни сериозни заболявания.

Помагат в намаляване на възпалението

Възпалението е начинът, по който тялото реагира, за да се пребори с различни инфекции, болести, травми и други негнойни процеси. Хроничното възпаление е особено опасно за цялостното здраве. Проучванията показват, че фурмите имат полезни свойства в профилактиката на възпаленията и могат да спомогнат в облекчаването на редица заболявания благодарение на антиоксидантите в състава си.

Вижте цялата статия в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК