След 3000 г.: Тасманийският дявол се завръща в Австралия

26 от тези животни са били освободени в резерват от 400 хектара в Барингтън Топс

06.10.2020 | 23:31 Редактор: Георги Камарашев
След 3000 г.: Тасманийският дявол се завръща в Австралия

Тасманийските дяволи, торбестите животни, изчезнали преди 3000 г. от континенталната част на Австралия, наскоро бяха въведени отново на огромния остров. Това е определяно като исторически етап в амбициозна програма за защита на вида.

Асоциацията "Aussie Ark" разкри, че 26 от тези месоядни бозайници са били освободени в резерват от 400 хектара в Барингтън Топс, три часа и половина северно от Сидни. Председателят на неправителствената организация Тим Фолкнер обясни, че тази операция, проведена през юли и септември, е първият етап от програма за опазване за създаване на защитена популация, като се има предвид, че на остров Тасмания тасманийският дявол страда от вид рак, който е заразен.

"Най-големият местен хищник на континента е тигровата котка, която тежи малко над килограм. Довеждането на животно с такъв размер е изключително", категоричен бе Фолкнер.

Тасманийският дявол /Sarcophilus harrisii/, който може да тежи до осем килограма, обикновено ловува други животни или се храни с мърша. Не е опасно за човека или добитъка, но се защитава, ако бъде нападнат и може да причини сериозни наранявания.

Според изчисления в природата има 25 000 тасманийски дявола, в сравнение със 150 000 преди началото на болестта. Програмата се стреми да създаде "резервирана популация" срещу засега неизлечимата болест, както и да възстанови естествената природна среда, информира БГНЕС.

"Тасманийските дяволи са единственото природно решение за контрол на популациите от лисици и котки, отговорни за по-голямата част от 40-те изчезнали видове бозайници в Австралия. Залогът е повече от самият тасманийския дявол", подчерта Фолкнер.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Най накрая нещо свястно да стане на тази планета Сигнализирай за неуместен коментар