Как да процедираме, ако се заразим с Ковид-19?

Редица фактори определят по-нататъшните ни действия

04.10.2020 | 10:30 Редактор: Георги Камарашев
Как да процедираме, ако се заразим с Ковид-19?

Какво да правите, ако вие или любим човек дадете положителен тест за Ковид-19? Това ще зависи от редица фактори.

Ако имате затруднения с дишането или сте в напреднала възраст и с редица заболявания, може да бъдете незабавно хоспитализирани, предаде CNN.

Ако не сте в непосредствена опасност, но потенциално по-висок риск - имате основни здравословни състояния като диабет, хипертония или белодробни проблеми; вие сте над 60; бременни, затлъстели или имунокомпрометирани - трябва да поддържате ежедневен контакт с Вашия лекар, докато се изолирате у дома.

Ако имате леки симптоми, но нямате допълнителни известни рискови фактори, най-вероятно ще ви бъде казано да останете вкъщи, да почивате и да пиете много течности, като същевременно следите отблизо как се чувствате.

"Хората, които имат леки симптоми на Ковид-19, могат да се възстановят у дома си", препоръчват американски здравни експерти. "Не напускайте домовете си, освен за медицинска помощ", съветват те.

Трябва да почиствате често докосвани повърхности ежедневно с обикновен домакински почистващ препарат, последван от дезинфектант. В допълнение към повърхностите на банята, маси и плотове, не забравяйте ключове за осветление, кранове и мивки, дръжки на шкафове, дръжки на врати, телефони и клавиатури.

Социалното дистанциране е от решаващо значение за съдържанието на вируса преди и след заразяването: Останете и работете от вкъщи, ако това е възможно, и ограничете контактите с другите - без дати за игра, без очи в очи.

Ако се влошите, не използвайте обществен транспорт, споделено пътуване или такси, за да стигнете до болницата.

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с немити ръце; кашляйте и кихайте в лактите или кърпичките, които веднага изхвърляйте, и редовно мийте ръцете си с топла вода и много сапунени мехурчета.

След като вашият доставчик на здравни услуги ви каже, че Ковид-19 е потвърден или дори заподозрян без тест, здравните специалисти препоръчват вие ​​или вашият близък трябва да останете в отделна стая (за предпочитане със самостоятелна баня) далеч от други хора в домакинството.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Вашия лекар ако има 1000 пациенти, сещайте се какъв контакт ще може да поддържа с дори една 10 от тях. Сигнализирай за неуместен коментар