Неандерталски ген бил виновен за тежкото протичане на Ковид-19

Става дума за мутация в един-единствен ген, която може да повлияе на степента на заболяването

03.10.2020 | 20:58 Редактор: Георги Камарашев
Неандерталски ген бил виновен за тежкото протичане на Ковид-19

Ново проучване събуди голям интерес не само в научните среди: двама шведски изследователи са открили у неандерталеца ген, който повишава до три пъти риска от тежко протичане на Ковид-19.

Щефан Шифелс от института "Макс Планк" за история на човечеството изрази мнение, че проучването е много убедително. "Става дума за мутация в един-единствен ген, която може да повлияе на степента на заболяването, и още по-точно: два пъти нараства рискът да се наложи болнично лечение."

Но защо от този генетичен вариант произтичат по-високи рискове за зараза с Ковид-19, засега не е известно.

"Проучването се опитва да установи до каква степен геномът на неандерталеца се различава от този на днешните хора и на кои места сме наследили същия геном", посочва Шифелс. За него ползата от труда на шведските учени е, че подпомага отговора на въпросите – откъде идваме и как функционира човешкият произход. "Това е абстрактно знание, от което не би могло да има пряка полза, но то придобива голяма актуалност покрай Ковид-19".

Автори на проучването са шведските изследователи Хуго Зеберг и Сванте Пебо, които отдавна изучават неандерталците. Сванте Пебо е смятан за основател на палеогенетиката, предаде БГНЕС.

"Както личи – генетичното наследство на неандерталеца има трагични последствия по време на актуалната пандемия. И трябва час по-скоро да се разбере защо това е така", казва Сванте Пебо.

Генетичният рисков вариант не е разпределен равномерно в различните части на света. "Мутацията на гена, който е имал неандерталецът, и който ние сме наследили от него, се носи в Европа от всеки дванайсети. Докато в Африка почти не се среща", обяснява Шифелс.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК